Log ind

DKVS arrangement: Polske Angrebsplaner mod Danmark under Den Kolde Krig

#

Den 29. august 2023 inviterede Det Krigsvidenskabelige Selskab til arrangementet ”Polske Angrebsplaner mod Danmark under Den Kolde Krig.”

Arrangementet bestod af oplæg fra først Steen Andersen, seniorforsker ved Rigsarkivet, der udlagde indholdet i de polske planer for en militær intervention imod Danmark. Dernæst fulgte militærhistoriker Steen Bornholdt Andersens oplæg om de danske forsvarsplaner imod et eventuelt polsk angreb.

Steen Andersen dykkede med udgangspunkt i polsk arkivmateriale særligt ned i WAPA’s operationsplaner mod Sjælland mellem 1975-1981 og konkluderede, at der er behov for en revurdering af vores bedømmelse af truslen mod Danmark i perioden 1960-1990. Således havde man fra polsk side udviklet en sofistikeret plan for allokering af tropper, materiel og logistik, der i sidste ende skulle medføre nedkæmpelse af det danske forsvar på 6 dage.

Steen Bornholdt Andersen forklarede, hvordan det danske forsvar af Sjælland i 1981 i praksis ville have set ud i tilfælde af en polsk militær intervention med udgangspunkt i COMLANDZEALAND’s trusselsvurderinger og operative forsvarsplaner, samt den af NATO udviklede forsvarsplan OPERATION HURRICANE.

DKVS glæder sig til at byde jer velkommen til vores næste arrangement d. 7. september, hvor kommandør Carl David Philipson og oberst Janne Kempas vil behandle de nye perspektiver for nordisk samarbejde om forsvar.

Tilmelding og mere info kan tilgås HER.