Litzmann: B e i t r ä g e z u r t a k t i s c h e n A u s b i l d u n g u n s e r e r O f f i z i e r e . I. Offizier-Felddienst Uebungen, Anlage, Leitung und Besprechung durch den Leitenden, Bearbeitung durch die Führer. Dritte Auflage, Berlin 1897. R . Eisenschmidt. Pris 2 Kr. 70 Øre.
Kort Uddannelsestid tvinger til først og fremmest at lægge Vægten paa den meniges Uddannelse, medens Befaliugsmændenes maa træde noget i Skygge , og idet disses Tid for største Delen optages af denne Læ rergæ rning, ligesom Bedømmelsen af deres Brugbarhed i en væsentlig Grad grundes herpaa, lober man let Fare for at faa en Række første Rangs Pædagoger, men forholdsvis tarvelige Troppeførere. Fo r at forebygge dette er det af største Betydning, at de enkelte Lejligheder, der byder sig til at lade Officererne faa Uddannelse i det, der er deres egentlige Kald , at være Troppeførere, benyttes paa en saadan Maade, at der virkelig faas noget lærerigt ud deraf, og ethvert Bidrag til Officerernes taktiske Uddannelse maa derfor modtages med V elvilje , og særlig er der Grund hertil i det foreliggende Tilfæ ld e , hvor det viser sig, at det med afgjort Held er lykkedes Forfatteren at give talrige værdifulde Anvisninge r, der ere vel egnede til at overvinde de med Anlæg og Ledelsen af Felttjenesteøvelserne forbundne Vanskeligheder.
Fra Krigskunstens forskellige Felte r, Forposttjeneste, Etappekrig, Fæstningskrig o. s. v. har Forfatteren hentet syv Øvelseseksempler, hvor Styrker fra et Par Delinger og indtil en Bataillon komme til Anvendelse, og Gennemgangen af disse Øvelser giver ham rig Anledning til mange trættende Bemærkninger, der, om de just ikke alle cre ny, stedse ere lærerige. Forfatteren fremhæver atter og atter det utrættelige A r bejde, Ledelsen af Oflieersfelttjenesteøvelsen kræver, ikke alene for at finde passende Øvelsesterrain, men ogsaa ved at øve streng Selvkritik for at blive i Stand til at frembringe afvekslende og krigsmæssige Opgaver; „kun den, der i alle Retninger bar gennemtænkt Øvelserne, vil kunne lede dem paa en virkelig nyttebringende M aade , og kun for ham vil det være — ikke en ærgerlig Forstyrrelse, men en Kilde til Nydelse, naar Føreren fatter ganske uventede Beslutninger.“ Dette værdifulde Bidrag til Officerernes krigsmæssige U d dannelse , der allerede foreligger i tred je O p la g , kan særliganbefales ajle Fodfolksofficerer, i hvis Lod det kan falde at skulle give deres Officerer Opgaver i at lose særlige Hverv under Felttjenesteøvelserne.
tlriepeiikerl: Tak tische Unterrich tsbrie fe zur Vorbereitung frir das K riegsakadem ie-Exam en , taktische Uebungsritte, Kriegsspiele und Mandver. Berlin 1897. E. S. Mittler & Sohn. 4. Oplag. Pris 8 Kr. 10 Øre.
Denne fortræffelige til Selvstudium særlig egnede Samling Opgaver bar i faa Aar opnaaet at udkomme i fire Oplag, hvilket viser den store Udbredelse, den har opnaaet i sit Hjemland, hvad der ikke er uden Grund , da den er et sjældent tankevækkende Arbejde, der, om end oprindelig beregnet paa yngre Officerer, der forberede sig til at indtræde i det tyske Krigsakademi, sikkert ogsaa med Udbytte vil kunne læses af andre. I de tyve Breve, som Bogen indeholder, fremstilles et Detachement paa et Par Batailloner med tilsvarende A rtilleri og Rytteri i de hyppigst forefaldende Situationer, Frem rykning, Tilbagegang, Flankemarche, Indtagelse af Forsvarsstilling o. s. v. Hver saadan Situation er fremstillet i en karakteristisk Opgave, som forudsættes lost af Læseren, hvornæst Forfatteren anfører de Bemærkninger, som hans egne Løsninger give Anledning til, og man vil sikkert indrømm e, at disse, selv om man ikke fuldt ud samstemmer med Forfatteren i Løsningen, altid ere særdeles lærerige. Brevene ere oversatte paa fransk, engelsk, italiensk og japanesisk og have i franske Anmeldelser vundet megen Anerkendelse.
Balck: Taktik. Erster Teil, Erster Halbband: Einleitung und formale Taktik der Infanterie. Pris 4 Kr. 50 Øre. Zweiter Halbband: Form ale Taktik der Kavallerie und Artillerie. Pris 3 Kr. GO Øre. Berlin 1897. R . Eisensclunidt.
Forfatteren har sat sig det Maal at udarbejde en Læ rebog i Taktik under Hensyn til de nugældende Reglementer og de moderne Vaaben. T il nærmere Belysning af det tyske Reglement gives der desuden en Oversigt over de i forskellige Lande (særlig Rusland, Frankrig, Østrig og Italien) gældende taktiske Forskrifter og over de i de senere Aars Militæ rlitteratur forekomne vigtigere Strømninger. Man staar altsaa her over for et Værk af et meget betydeligt Om fang, som udfylder et stort Savn i Militæ rlitteraturen , og som man maa yde sin Anerkendelse, ikke alene fordi Stoffet synes ret udtømmende behandlet, men først og fremmest fordi Forfatteren behersker Æmnet fuldt ud og frem stiller de forskellige Spørgsmaal klart og overskueligt , samtidig m ed , at han synes at staa paa et virkelig tidssvarende krigsmæssigt Standpunkt. Særlig Grund er der til at fremhæve de talrige krigshistoriske Eksem pler. der ere uddragne af Honigs og Kunz’s historiske Skrifter og a f de talrige Regimentshistorier, der i de sidste A ar have set Lyset, som stedse tjene til at dokumentere de Resultater, Forfatteren naar til.
I Indledningen udvikler Forfatteren de almindelige Begreber, Krig, Strategi og Taktik, Angreb og Forsvar, de forskellige Vaabenarters Taktik m. m. og viser sig straks som en praktisk Lærebogsforfatter ved baade at gøre det kortfattet og uden nogetsomhelst videnskabeligt Tilsnit. Første Halvbind er i øvrigt helliget Fodfolket, og her gennemgaas udførlig alle de Omstændigheder, som have Indflydelse paa Fodfolkets O p træden paa Kamppladsen, saasom Organisation, Udrustning, Form ationer, Skydning og Patronforsyning m. m., og overalt fremsættes de forskellige Anskuelser, der gøre sig gældende om disse Spørgsmaal og anføres, hvad der taler for og imod dem, og her kommer Forfatteren, — ret naturlig, naar man erindrer, at han er Læ rer paa en tysk Krigsskole, — til et Resultat, der som Regel falder ud til Fordel for de tyske Bestemmelser. Meget oplysende er det at se de forskellige Reglementer sammenstillede Punkt for Punkt, kun er det Skade, at det russiske Reglement, der stadig citeres, er Reglementet af 1881, og at Forfatteren ikke har været i Stand til at tage Hensyn til det i den seneste Tid udkomne Udkast. Særlig maa Afsnittet om Fodfolksangrebet fremhæves, hvor de mange forskellige, undertiden helt modstridende Udtalelser i de forskellige Landes Reglementer viser, hvor brændende Spørgsmaalet stadig er. I andet Halvbind behandles Rytteriets og Artilleriets formelle Taktik paa lignende Maade som Fodfolkets i første H alvbin d , og den anvendte Metode viser sig ligesaa fordelagtig og belærende her som ved Frem stillingen af Fodfolkets Taktik.
Disse to Halvbind, der tilsammen udgøre I. Del af Balcks Taktik, og som kunne anskaffes hver for sig, maa anbefales enhver, som paa en forholdsvis let Maade vil søge en Oversigt over Taktikkens nuværende Standpunkt, og man har kun Grund til med Forventning at imødese II. og 111. Del, hvor Sikringsog Opklaringstjeneste, Landgange, Forplejning og Underbringelse, Fæstningslære, Sundhedstjeneste, Forsyningstjeneste m. m. vil blive behandlet.
Julius Kurckart: D a s R a d im Dienste der W ehrkraft. Akademischer Verlag, München 1897. Pris 1 Kr. 10 Øre.
Forfatteren, der fra 1895 har været Leder a f det m ilitære Cykelkursus ved I. bayerske Arm eekorps, er derved i Stand til med megen Fagkundskab at behandle Spørgsmaalet om Cyklens militære Betydning, og han gør det paa en meget tiltalende , ædruelig Maade. Han stiller sig til Opgave at undersøge, hvor Grænserne for Cyklens militære A n vendelighed maa trækkes, hvilken Rolle den vil kunne spille paa de forskellige Felter for krigersk Virksomhed, hvilke Midler der maa anvendes, for at den kan gøre Fyldest paa disse forskellige Omraader, og hvorledes Forsøg i det hele taget ville være at anstille.
I den første Halvdel af Bogen gives der en særdeles vejledende Oversigt over det militære Cykelvæsens historiske U d vikling i forskellige Lande, inddelt i to Afsnit, hvor 1894 er sat som S k el; dette Kapitel slutter med en Del interessante Oplysninger om det bayerske Cykelkursus, hvis Che f Fo rfa tteren har været, og paa Erfaringerne herfra drages der Slutninger om alle de mange Spørgsmaal, som maa ligge enhver, der beskæftiger sig med Cyklens Anvendelse i militær H enseende, paa Sinde. Det diskuteres, om Cyklen skal være sammenfoldelig eller ikke, og der naas paa e n , dog ikke ganske overbevisende M aade , til det Re sulta t, at den ringe Fordel en saadan Cykel vilde give, ikke opvejer Manglen ved, at al Bagage maa medføres paa særlige Køretøjer. Der stilles følgende Krav til en brugbar militær C y k e l: Højeste Grad af Soliditet, Simpelhed i alle Dele, de bedst mulige Luftringe, ingen blanke, men kun bronzerede Dele, og en Vægt af 14 — 15 Kilo. Der vil kræves flere Forsøg , inden man kan udtale sig om Anvendeligheden af flersædede Cykler (Tandem og Triplet), men meget synes at tyde paa , at der ogsaa vil være særlige Felter, hvor saadanne kunne gøre stor Gavn. Paa Bogens sidste Sider udtaler Forfatteren sig om Frem tidsudsigterne for den militære Cykel og kommer til det R e sultat, at man før eller senere ved hvert Armékorps vil skride lil Oprettelsen af et Cyklistkompagni paa en c. 200— 250 Cyklister. Herved vil der skabes et Korps, der kan yde uvurderlige Fordele ved mange a f den lille Krigs Foretagender, ved Ødelæggelse a f Jernbaner, Broer, Telegraflinier o. s. v., et Korps, som i høj Grad vil forøge Rytteriets Betydning ved at samvirke med Kavalleridivisionerne, og som mod Nytte kan anvendes til Dækning af Hærens Flanker og Ryg. Frem tidens Krige ville blive indledede af Cyklister: „ Ingen Infanterist vil sætte sin Fod, ingen Hest sin Hov forst paa den fjendtlige Jo rdbund; lydlost vil den militære Cyklist forud for disse glide over Grænsen.“ B og en , der indeholder nogle smukke Billeder bl. a. af en tysk, fransk og østrigsk Militærcykel kan anbefales enhver, der interesserer sig for den omhandlede Sag.
Reisner: S chie s sa u sb ild u n g und Feue r der Infante rie im Gefechte. Zweite Auflage, Berlin 1897. E. S. Mittler & Solin. Pris 2 Kr. 70 Øre.
Denne Bog har, skønt udkommet i Slutningen af 1895, allerede oplevet 2. Oplag og hører sikkert ogsaa til det bedste paa sit Omraade. Ingen af de Faktorer, der have Indflydelse paa den enkelte Mands Skydefærdighed forbigaas, og enhver, der ønsker Vejledning i Skydeuddannelse, vil ikke føle sig skuffet ved at gøre sig bekendt med denne Bog; at den er skrevet med tyske Forhold for Øje faar af Hensyn til .Emnets Natur ingen væsentlig Betydning.
Riider: D ie A r t i 11 erie - P a t r o u i 11 e. Berlin 1897. E. S. Mittler & Solin. Pris 1 Kr. 30 Øre.
Det er en Erfaringssag, at de enkelte Førere under Fægtning selv maa sørge for at blive orienterede angaaende den øjeblikkelige Situation , og at de ikke kunne indskrænke sig til passivt at afvente Meldinger fra Rytteriet. I Erkendelse heraf er der i Tyskland oprettet Rytterdetachementer ved Fod folksafdelingerne, og i den foreliggende lille Bog gør Forfatteren sig til Talsmand for Formeringen af ridende Patrouiller ved Artilleriet, hvor de ere ligesaa nødvendige som ved Fo d folket , og hvor de ere lettere at skabe, da de ikke maa skaffes til Veje andet Steds fra, men hvor det, som Forfatteren udtrykker sig, kun drejer sig om at vække de i A r tilleriet slumrende Kræfter. Der gives en Oversigt over de i det tyske Feltartilleris Reglementer værende Bestemmelser for Opklaringstjenesten og over de Opgaver, der paalivile Artilleriføreren, og det vises, hvorledes Artilleripatrouillen skal forberede Førerens V irk somhed. Patrouillen lænkes bestaaende a f en ældre Officer som Fø re r, to Underofficerer og to Melderyttere, og den har til Opgave at opklare Forholdene hos Fjenden og at rekognoscere Terrainet. Ved nogle krigshistoriske Eksempler paaviser Forfatteren sluttelig den Nytte, saadanne Patrouiller kunde have ydet A r tilleriet i de foreliggende Tilfælde. Bogen vil sikkert kunne læses med Udbytte af enhver Feltartillerist.
Wernigk: Ta schenbu ch fur die F e ld a r tille rie . Berlin 1898. E. S. Mittler & Sohn. Pris 2 Kr. 25 Øre.
Denne aarlig udkommende Lommebog indeholder en Kalender og omhandler i en Række Kapitler den tyske Hærs Fredsstyrke, Feltartilleriet, Skydning, Observation, Delingsføreren og Kanonføreren under Kamp, Føreren for Vognlinje og Batterireserve, Melderyttere, Rekognoscerings-Patrouiller, Jordarbejder, Bagage, taktiske Bemærkninger, Manøvre og Fægtning, Forplejning, Mobilisering m. m. Lommebogen, der saaledes indeholder talrige Oplysninger, som ellers maa søges mange forskellige Steder, er at anbefale enhver, der ønsker at erhverve sig et nærmere Kendskab til det tyske Feltartilleri.
Schroeter: D ie F e s tu n g in der h e u tig e n K rieg sf ti h r un g. Erste Abteilung: Das Wesen des Festungsbaues. — Die Landesbefestigung. 14- Tekstskitser og 7 Kort. Berlin 1897. E. S. Mittler & Sohn. P ris 2 Kr. 35 Øre.
Forfatteren har i en Række af Aar været Læ rer ved Krigsakademiet i B erlin , og den foreliggende Bog er øjensynlig Grundlaget, for hvad han bibringer Generalstabseleverne om Fæstningers Indflydelse paa og Forhold til Nutidens K rigsførelse og bør allerede derfor paaregne Opmærksomhed, og fortjener dette saameget mere, som den udkomne 1. A fdeling viser sig at være en særdeles underholdende og overskuelig Oversigt over forskellige Spørgsmaal Fæstnings væsenet vedrørende. Den vil derfor være til Nytte for Officerer af alle Vaaben, som ønske at sætte sig ind i det nuværende Standpunkt for denne vigtige Gren a f Krigsførelsen uden dog at være nødsaget til i den rige Ingeniørlitteratur at fordybe sig i talrige tekniske Spørgsmaal. I første A fsnit omtaler Forfatteren Fæstningsanlægenes Forbindelse med og Forhold til Fæstningskrigen; Træ fningssandsynlighed og passiv Modstandskraft; Endemaalet for Fæstningsforsvaret og Fæstningsanlægenes ideelle Opgave; Feltog Fæstningskrig; Styrke, Omkostninger og Besætning; Teori og Praksis i Fæstningsbygninger; de moralske Elementers Indflydelse paa Fæstningsforsvaret.
A f dette righoldige Stof kan fremhæves et meget overskueligt Skema, der frem stiller Fæstningernes historiske U d vikling , som fremgaaet af en stadig Kamp mellem Angrebet paa den ene Side og Forsvaret paa den anden, ligesom Kampen mellem Panser og Kanon, hvor snart det ene, snart det andet har Fortrinet og hævder Overlegenheden. I den sidste 10- aarige Periode karakteriserer Forfatteren Udviklingen a f F o rsvarets Magtmidler med følgende O rd :
Beton og Panser, Formindskelse af Maalene, Benyttelse af Terrainet, Artilleriets Masseanvendelse, og Angrebets Magtmidler saaledes: Brisantgranater, Shrapnelsprojektiler, stor Skudvidde, Træ fningssikkerhed, krumme Skudbaner, bevægeligt svært Artilleri, Forbedring af Transportvæsenet. Fo r denne sidste Periode har Forfatteren imidlertid ikke dristet sig til at afgøre, om Forsvaret eller Angrebet teoretisk talt er overlegent; han m ener, at saalænge Udviklingen ikke kan siges at være fuldt afsluttet, kan først den næste store K rig fælde den endelige Afgørelse herom, men han synes dog at hælde til den Anskuelse, at i Øjeblikket har Forsvaret teoretisk talt vundet Ligestilling med, om ikke Overlegenhed over for Angrebet. Forfatteren hævder, at ikke alene Tidsvinding , men A n griberens Tilbagedrivelse er Maalet for al Fæstningsbygning og paapeger med megen K ra ft, at det ikke er Betonet og Jernet, der skaber Fæstningens Styrke, men at Fæstningen staar og falder med Mennesket, om det forstaar at benytte disse Hjælpemidler fuldt ud.
Andet A fsnit behandler Landenes Forsvar ved Fæstningsanlæg og omfatter: Befæstningens Indflydelse paa Politik og Krigsforberedelser; Fæstningers Betydning i den store K rigsførelse; Indvendinger mod den permanente Befæstning; Undersøgelse af den provisoriske Befæstnings Betydning for Landets Forsvar og den store Krigsførelse; forskellige Systemer ved Landets Forsvar ved Fæ stningsanlæg; Kystbefæstninger; krigshistoriske Eksempler og Oversigt over forskellige europæiske Staters Fæstningsanlæg. Dette indholdsrige Stof er med stor Kunst sammenfattet paa 08 Sider og læses med megen Interesse paa Grund af den koncise Form , hvori det fremtræder.
Det paavises bl. a. i de krigshistoriske Eksempler, hvilken Rolle vore tarvelige Fæstningsværker spillede i 1804, og der knyttes hertil følgende Bemærkninger: De Danskes Operationsplan stod i nær Forbindelse med deres Fæstningsanlæg og naaede i det væsentlige til Udførelse. Preussernes og Østrigernes Plan gik ud paa at tilintetgøre den danske Hær i aaben Mark, men strandede især paa de Danskes rigtige Benyttelse af deres Fæstningsværker; Anlægene ved Dybbøl og Fredericia beskyttede de Danske ikke blot mod Tilintetgørelse, men satte dem ogsaa i Stand til i 2 Vs Maaned ligeoverfor en dobbelt overlegen Modstander at beholde fast Fod paa Fastlandet, forsinke Besættelsen af hele Jylland og vinde T id til diplomatiske Forhandlinger. A f Oversigten og Kortene over en Del af de europæiske Magters Fæstningsanlæg fremgaar det, at Rusland i det hele raader over 20 permanente Fæ stninger, hvoraf 8 er Kystfæstninger, Frankrig over 17 store Fæ stninger, deriblandt Paris og Lyon , 59 mindre Fæstningsanlæg og Spærreforter, 5 store Krigshavne og 18 andre Kystbofæstninger. Tyskland over 7 store Fortfæstninger, 16 andre Fæstningsanlæg og 9 Kystbefæstninger, hvoraf il store Krigshavne. Uden ufornøden Vidtløftighed giver denne Bog saaledes en særdeles overskuelig Oversigt over alle de ovennævnte F o rhold, og det er derfor med berettiget Forventning, at man imødeser anden Del, som vil omhandle den egentlige Befæstningskunst.