§ 1.
Lovene om Hærens Ordning af 6te Juli 1867 og 25de Juli 1880 vedblive fremdeles at være gjældende med de i de følgende Paragrafer bestemte Ændringer.
§ 2. Med Hensyn til den det værnepligtige Mandskab paahvilende Tjenestepligt fastsættes følgende Forandringer og Indskrænkninger:
a. Ved Fodfolket
Af det til Regimenterne udskrevne Mandskab indkaldes 480 Rekruter til hvert af disse til Møde hen imod Midten af April. Dette Mandskabs første samlede Uddannelsestid indskrænkes til 180 Dage; efter denne forblive samtlige Befalingsmandselever og 100 Menige til fortsat Tjeneste ved hvert Regiment i 8 Maaneder (jfr. dog Punkt i). Indkaldelsestiden for de fortsatte Øvelser ved Afdedelingerne nedsættes til 25 Dage.
Af det øvrige til Regimenterne udskrevne Mandskab indkaldes til samme Tid for hvert Regiment indtil 50 Mand, der, for saa vidt de ikke ere bievne benyttede til at dække tilfældig Afgang i de Regimenterne tildelte 480 Mand, hjemsendes efter en Uddannelsestid paa 2 Maaneder; de indkaldes under almindelige Forhold ikke mere.
b. Ved Rytteriet.
Mødetiden ansættes til Begyndelsen af Marts, og den første samlede Uddannelsestid indskrænkes til 8 Maaneder. Indkaldelsestiden for de fortsatte Øvelser nedsættes til 25 Dage.
c. Ved Feltartilleriet.
Der tildeles aarlig hvert Liniebatteri 27 Konstabel- og 27 Trainkonstabelrekruter. Mødetiden ansættes til første Halvdel af Oktober, og den første Uddannelsestid indskrænkes til 3 Maaneder; efter denne forblive samtlige Befalingsmandselever og Konstabler samt 24 Trainkonstabler for hvert Liniebatteri til fortsat Tjeneste i 9 Maaneder, dog saaledes at 21 Konstabler og 27 Trainkonstabler ved hver Afdeling yderligere forblive til fortsat Tjeneste i 3 Maaneder. Sidstnævnte Mandskab fritages for Indkaldelse til de fortsatte Øvelser, for hvilke Indkaldelsestiden iøvrigt nedsættes til 25 Dage.
d. Ved Fæstningsartilleriet Den ene af Bataillonerne tildeles der aarlig 300 Mand; efter den første Uddannelsestid forblive 44 Befalingsmandselever og 160 Menige til fortsat Tjeneste i 10 Maaneder. De andre Batailloner tildeles der tilsammen indtil 520 Mand, som indkaldes i 2 Hold, nemlig 440 Mand om Foraaret og 80 Mand om Efteraaret; efter den første Uddannelsestid forblive af Foraarsholdet 80 Befalingsmandselever til Tjeneste i 10 Maaneder og de Menige i 2 Maaneder, af Efteraarsholdet de Menige i 6 Maaneder. Mandskabet til Fæstningsartilleriet udskrives fra samtlige Brigadekredse.
e. Ved de tekniske Afdelinger. Antallet af Menige, der skulle forblive til fortsat Tjeneste, nedsættes til 64 Mand, og denne Tjenestetid indskrænkes saa vel for disse som for Befalingsmandseleverne til 9 Maaneder.
f. Ved ingen i e u r r e g i m e n t e t. Indkaldelsestiden for de fortsatte Øvelser ved dette nedsættes til 1 Maaned.
g. Ved Kjøbenhavns Væbning. Indkaldelsen af tredje Aargang i 5 Dage bortfalder.
h. De paa Bornholm hjemmehørende værnepligtige, som i Henhold til Lodtrækningen paa Sessionerne skulle indkaldes til Uddannelse ved Fodfolksregimenterne i ISO Dage, men som iøvrigt ved Slutningen af det andet Aar af deres Værnepligtstid skulle overføres til Øens Væbnings Buller, medregnes ikke i det for disse Regimenter fastsatte Rekrutantal af 480 Mand.
i. For saa vidt der blandt de udskrevne Værnepligtige maatte til Uddannelse som Befalingsmandselever forud melde sig et. passende Antal dertil egnede F rivillige , kan der for disse oprettes Centralskoler, dog saaledes at den samlede Uddannelsestid ved disse Skoler og derefter ved Afdelingerne forbliver den samme som folde øvrige Befalingsmandselever af samme Vaaben. Mødetiden ved Centralskolerne kan fastsættes til en anden Tid end den, til hvilken den almindelige Indkaldelse finder Sted. For hver Befalingsmandselev, der maatte blive optaget i saadanne Centralskoler, sker der en tilsvarende Formindskelse i Antallet af det paagjældende Vaabens Rekruter og Befalingsmandselever.
Til Befalingsmandselever udtages forlods de dertil egnede F rivillige , som melde sig til Centralskolerne eller Befalingsmandselevskolerne; det derefter manglende Antal udtages derpaa saa vidt muligt af det Mandskab, der ved Lodtrækningen i Henhold til § 16 af Loven af 6te Juli 1867 skal blive til fortsat Tjeneste, naar Menige og det manglende Antal af Befalingsmandselever regnes under et. For saa vidt det maatte vise sig, at der paa den ovenanførte Maade kan naas det tilstrækkelige Antal af Befalingsmandselever for et eller flere Vaaljen, bemyndiges Krigsministeren til for paagjældende Vaabens Vedkommende at lade Adgangen til at udtage Befalingsmandselever af dette Mandskab, som skal hjemsendes, bortfalde, og i saa Tilfælde for dette Vaaben at ophæve Bestemmelsen om Tilladelse til den i § 16 i Loven af 6te Juli 1867 nævnte Nummerbytning.
§ 3.
Den i Lov om Værnepligt af 6te Marts 1869 g 22 givne Bestemmelse om Tilladelse til Nummerbytning inden Indtrædelsen i Tjenesten ophæves undtaget! for Militærarbejdernes Vedkommende. — Ved Rekrutfordelingen i Henhold til nævnte Lovs g 23 skulle de højere Lodtrækningsnumre efter Justitsministerens nærmere Bestemmelse komme fortrinsvis i Betragtning med Hensyn til Fritagelse for Indkaldelse eller Indkaldelse til kortere Tjenestetid ved samme Art af Afdelinger.
§ 4.
Antallet af Stamheste ved hvert af Rytterregimenterne nedsættes til 470.
§ 5.
Forstærkningsbataillonerne garnisonere fremtidig sammen med det Regiment, hvortil de høre, og ophæves Slutningsbestemmelsen i § 43 i Loven af 6te Juli 1867.
§ 6.
Den for Officerskolens ældste Klasse foreskrevne Afgangsprøve bortfalder; der meddeles Eleverne et Vidnesbyrd.
§ 7.
De under §§ 2— 3 fastsatte Bestemmelser bringes i Anvendelse paa Mandskabet der udskrives paa Sessionerne i 1894 og følgende Aar, dog saaledes at der af Hensyn til den forandrede Tjenesteomgang kan træffes de enkelte Afvigelser, der ere nødvendige i de to første Overgangsaar. De nedenfor i §§ 8— 13 nævnte Foranstaltninger kunne derefter gjennemføres efterhaanden fra 1ste Januar 1895 at regne. For saa vidt enkelte af de i gg 2 og 4 nævnte Indskrænkninger alt kunne foretages inden den Tid, kan det derved besparede Beløb anvendes til Forberedelse eller Paabegyndelse af de i nedenstaaende §§ 8— 13 nævnte Foranstaltningers Gjennemførelse.
§ 8.
Fæstningsartilleriet bestaar af et Regiment paa indtil 3 Batailloner. Regimentsstaben er sammensat som Staben ved en Artilleribataillon. Hver af Bataillonerne bestaar af 4 Linie- og 2 Forstærkningskompagnier.
Feltartilleriets Rammer forøges med 4 Kapitajner, 2 Premierlieutenanter og 2 Mekanikere. For saa vidt som dertil egnede Personligheder haves, kan der ved de tekniske Afdelinger i Stedet for indtil 2 Officerer af Oherstog 4 af Kapitajnsklassen ansættes henholdsvis indtil 2 Direkteurer og 4 Underdirekteurer. Indtil nærmere Bestemmelse om Lønningsforholdene ere tagne, betragtes de Paagjældende med Hensyn til Ansættelsesmaade og Lønning som de Officerer, i hvis Sted de træde. Naar denne Foranstaltning er gjennemført, kan der ske en Omordning af Artilleristabens og de tekniske Afdelingers Personale svarende til de nye Tjenesteforhold.
§ 9.
Ingenieurregimentet forøges med et Liniekompagni med samme Rammer som et Fæstningsartillerikompagni. Ingenieurkorpset forøges desuden med 1 Oberstlieutenant.
§ 10.
Antallet af tjenestegjørende Sekondlieutenanter ved Vaabnenc forøges med 20.
§ 11.
Den første samlede Uddannelse af Sundhedstroppernes Mandskab udvides til 21 2 Maaned.
§ 12.
Forplejningskorpsets Rammer forøges med 1 Overintendant, 1 Intendant og 2 Sergenter; Lægekorpsets med 1 Overlæge og 2 Korpslæger; Overlægernes ældste Lønningsklasse udsondres som en selvstændig Klasse, der benævnes «Stabslæger», og til hvilken Forfremmelse sker hver Gang ved Valg; Lægekorpsets Chef benævnes «Generallæge». Den i Lov om Ordningen af Hærens Forplejningskorps af 26de Maj 1868 g 8 fastsatte Bestemmelse om forudgaaende Tjeneste i 1 Aar, inden Underofficerer af Korpset kunne udnævnes til Reserveintendanter, ophæves.
§ 13.
Et Beløb paa 5,000 Kr. kan aarlig anvendes til Lønning for værnepligtige Befalingsmænd, som efter deres Hjemsendelse frivillig melde sig til at forrette indtil 2 Maaneders Tjeneste ved Afdelingerne. Hvorefter alle Vedkommende sig have at rette.
Givet paa Amalienborg, den 1 3de April 1894.
Under Vor Kongelige Haand og Segl.
Christian R.
(L. S.)
J. J. Bahnson.