Log ind

Beretning om Det Krigsvidenskabelige Selskabs virksomhed 2001-2002

#

Det Krigsvidenskabelige Selskabs generalforsamling den 6. maj 2001.

Beretningen omfattede:

• Belønning af et skriftligt arbejde,

• belønning af bedste artikel i Militært Tidsskrift,

• belønning af prisopgave og

• generalforsamling.

Tildeling af vandrepræmie

Efter indstilling fra Frederik VIs Reglementsudvalg har bestyrelsen besluttet sig at lade: oberstløjtnant I Moe, major A.A. Bang og orlogskaptajn J.W. Kristoffersen modtage den af generallæge S. Trier skænkede vandrepræmie for 2002 i form af et indbundet eksemplar af "Exerceerreglement for Det Kongelige Danske Infanterie" autoriseret af Hans Majestæt Kong Frederik VI den 28. januar 1821. De indstilles for arbejdet: ”Værdier og værdibaseret ledelse i Forsvaret” med følgende motivering: ”Arbejdet er udført som specialeafhandling på Forsvarsakademiet i f.m. gennemgang af VUT II/L-STK 2000/2001. Den undersøger om værdier og værdibaseret ledelse er anvendeligt i Forsvaret som supplement til eller alternativ til reglen- og detailstyring. På baggrund af en stringent problemidentifikation gennemføres nogle grundige teori- og metodeovervejelser der på meget solid og grundig måde bidrager til at strukturere og fokusere problembehandlingen. Specialet indeholder en meget fin balance mellem stringent analyse og nuancerede diskussioner af de behandlede delproblemer. Specialeafhandlingen giver en grundig og metodisk overbevisende og indføring i og diskussion af et aktuelt emne, der er relevant i forhold til udviklingen af forsvarets ledelsesmæssige ballast i bred forstand. Specialet perspektiverer og påpeger på udmærket vis en række paradokser som forsvarets ledere står over for, herunder ikke mindst balancen mellem på den ene side den nødvendige effektivitet, styring og kontrol og på den anden side behovet for værdier, der skaber sammenhæng og mening. Sammenfattende udgør specialet et solidt og engageret bidrag til debatten om ledelse i Forsvaret.”

Belønning af bedste artikel i Militært Tidsskrift

Titlen som ”Bedste skribent i Militært Tidsskrift for året 2001” tilfalder: Stabschefen ved Danske Division, oberst V.H. Nielsen, Chefen for 1. Jyske Brigade, oberst F.H. Bertelsen, Chefen for 1. Sjællandske Brigade, oberst L.R. Møller og Chefen for 3. Jyske Brigade, oberst P. Ludvigsen. Motivering: ”De fire obersters artikel i Militært Tidsskrift nr. 5/2001 ”Hærens fremtid - Et debatindlæg” er et forfriskende startskud til en åben og fordomsfri debat om Hærens og i bredere forstand Forsvarets fremtid. Artiklen er ikke udpræget videnskabelig, den ville således næppe vinde mange laurbær, hvis den skulle bedømmes som en videnskabelig afhandling. Artiklen, der utvivlsomt har været et af de mest diskuterede indlæg i Militært Tidsskrift i det forløbne år, har derimod en række andre kvaliteter, der gør den værd at fremhæve. Den er præget af forfatternes fokus på Forsvarets kerneprodukt - veluddannede operative enheder, der kan kæmpe og vinde. De fire oberster fremkommer med en række interessante forslag til, hvorledes Hæren kan udvikles f.eks. ved overgang til en ”Task Force” struktur på brigadeniveau, en entydig placering af uddannelsesansvaret i den operative struktur og etablering af yderligere to brigade. Det foreslås også i artiklen, hvorledes den beskrevne udvikling kan finansieres ved bl.a. besparelser i administrationen, omprioritering af Hærens faste personel og anvendelse af værnepligtige i Hærens kampvognseskadroner. Forslagene er kreative og er et opgør med den vanetænkning, der vel ofte er den største barriere for udvikling ikke blot i Hæren og Forsvaret, men i samfundet i bredeste forstand. Artiklen er modig og lidt provokerende, f.eks. har forslaget, om at forøge materielinvesteringsniveauet med 1 mia. og lade broderparten af forøgelsen tilgå Flyvevåbnet og Søværnet, utvivlsomt fremkaldt rynkede øjenbryn og en vis irritation i dele af Selskabets medlemskreds. I artiklen stiller de fire oberster kritiske spørgsmål til det bestående og fremkommer med kreative forslag til udvikling. Evne og mod til at stille konstruktive og kritiske spørgsmål ved det bestående og komme med utraditionelle forslag til, hvorledes fremtiden kan formes, er helt afgørende forudsætninger for en åben, konstruktiv og saglig debat om Forsvarets fremtid. En sådan debat er Det Krigsvidenskabelige Selskab et naturligt forum for.”

Belønning af prisopgave

De Krigsvidenskabelige Selskab udskrev i efteråret en prisopgave vedr. mulighederne for at øge den militære videnskabelighed i regi af Det Krigsvidenskabelige Selskab. Det er mig derfor en glæde at kunne bekendtgøre, at major Peter Frausings bidrag til Selskabets prisopgavekonkurrence: ”Det krigsvidenskabelige Selskab; Et forum for udvikling” efter vurdering i Selskabets Prisopgaveudvalg samt efter drøftelse i Selskabets bestyrelse er valgt som vinder af årets konkurrence. Bestyrelsen ser frem til, at behandle de i besvarelsen fremsatte forslag i den kommende sæson.

Generelt

I det forløbne år har bestyrelsens arbejde været samlet omkring emnerne:

• Tilrettelæggelse og gennemførelse af foredragsrækken 2001/2002.

• Udgivelse af Militært tidsskrift.

• Rekruttering af nye medlemmer.

• Etablering af læsekredse.

• Styrkelse af selskabets økonomi.

Foredragssæsonen

Foredragssæson 2001/2002 blev gennemført med 12 foredrag, hvilket svarer til antallet i forrige sæson. Bestyrelsen havde i denne foredragssæson primært lagt vægt på en balance mellem udviklingen i Forsvaret og værnene sammen med tendenser af betydning for den sikkerhedspolitiske udvikling. Antallet af tilhørere har varieret noget, idet fremmødet har svinget mellem små 15 til 40 tilhørere. Der har ikke været fulde huse på noget tidspunkt selv om flere af fordragene burde lægge op til det. Man kan dog konstatere et større fremmøde blandt yngre officerer, hvilket er positivt for debatten. Bestyrelsen kunne blandt andet glæde sig over solidt fremmøde til foredrag om ”Flyvevåbnets udvikling” ved generalmajor Leif Simonsen, ”Flådens fremtidige udvikling” ved kontreadmiral Tim S. Jørgensen samt ”Forsvarets personelpolitik” ved generalmajor K.E. Rosgaard. Forsvarets internationale engagement blev dækket ved indlæg af oberstløjtnant P.K. Petersen om ”UNMEE og ”KFOR rolle i Kosovo” ved den norske general Skiager. Der var desuden udenlandske foredragsholdere som dækkede: ”USA's militære strategi” ved general M. Meigs, ”Ruslands militære strategi ved generaloberst A.S. Skvortsov med en opfølgning ved oberstløjtnant Claus Mathiessen om ”Ukraine mellem øst og vest”. Der var i år et krigshistorisk indslag ved Dr. Phil. Bo Lidegård nemlig ”Grønland og det dansk- amerikanske forhold under den anden verdenskrig og den kolde krig” De fremtidige perspektiver beskæftigede sig med ”Den nye terrorisme” ved lektor Lars Erslev Andersen, ”Det danske EU-formandskab ved seniorforsker Lykke Friis samt ”Udviklingen af det nye Forsvarsakademi ved undertegnede. Bestyrelsen har atter kunnet glæde sig over en stor vilje til at tale i selskabet trods almindelig stor travlhed blandt foredragsholdere. Vedrørende den kommende foredragssæsson er det bestyrelsens opfattelse at 12 foredrag i løbet af en sæson måske er lige i overkanten, når man tager det gennemsnitlige deltagerantal i indeværende sæson i betragtning. Derfor overvejer bestyrelsen at reducere antallet af foredrag næste sæson, men således nogle af arrangementerne får en anden karakter fx ved paneldiskussioner eller lignende. Bestyrelsen overvejer endvidere en anden annoncering af foredragene blandt gennem Selskabets hjemmeside. I den forbindelse minder jeg om, at foredragsudvalget gerne modtager forslag fra medlemmerne om emner til fremtidige foredrag - jo før jo bedre.

PR- og Hverveudvalget

PR-og hverveudvalget har afsluttet arbejdet med "vejledning for kontaktmænd". Denne er udsendt til alle kontaktmændene. I Lokalforsvarsregion Nord er der afholdt et arrangement den 22. januar med foredrag ved oberstløjtnant P.K. Pedersen vedr. UNMEE hvor 45 deltog. Den 21. maj har generalmajor G. Lange givet tilsagn om at holde foredrag om sin tjeneste i Makedonien. Desuden har Selskabets formand holdt foredrag om Putins Rusland i Karup. I år deltager 3 kontaktmænd i bestyrelsesmødet ledende op til generalforsamlingen. Bestyrelsen ved PR-og hverveudvalget vil i sæsonnen 2002-2003 forsøge at få flere aktiviteter lagt udenfor Københavns området i samarbejde med kontaktmændene. Medlemstallet er steget støt gennem de senere år fra ca. 950 i 1992 til ca. 1550 pr. 06. maj 2002, hvilket i forhold til 2001 er en stigning på 150 medlemmer. Det er fortsat selskabets politik at rekruttere og fastholde yngre medlemmer samtidig med, at Selskabet fortsat udgør et interessant forum for ældre medlemmer. Jeg vil benytte lejligheden til at takke for alle de postive tilabgemeldinger Selskabet har fået i relation til kontaktmandsordningen.

Læsekredsen

I den igangværende sæson er der oprettet 10 læsekredse af 5 medlemmer. I sæsonens læsekreds indgår følgende titler:

• Wesley K. Clark: Waging Modern War.

• Ole Feldbæk: Slaget på Reden.

• Peter Øvig Knudsen: Efter drabet.

• Harold G. Moore, Joseph Galloway: We Were Soldiers Once...and Young.

• MeMeMedia: Anders Lassen.

Formandskabet bliver fortsat varetaget af major Kim Kristensen. Læsekredsen har i den igangværende sæson tilstræbt, at hvert medlem vil have rådighed over bøgerne i ca. 2 måneder. Læsekredsen vil i fremtiden blive gennemført indenfor kalenderåret, med opstart medio januar. I sidste sæson blev der rundsendt et spørgeskema. De to vigtigste konklusioner som kan udledes herfra er følgende. Der skal være minimum 2 måneder til rådighed i f.m. læsning af bøgerne, og bøgerne skal være meget forskellige/varierede. Dette er søgt opnået i forbindelse med den igangværende sæson.

Som et særligt motiverende tiltag, besluttede bestyrelsen at det kun skulle koste 100 kr. at være medlem af læsekredsen. Dette har medført etablering af yderligere to læsekredse i forhold til sidste sæson. En fortsættelse af dette tilbud vil blive overvejet af bestyrelsen. Selskabet vil annoncere næste års læsekreds i efterårsnummeret af Militært Tidsskrift.

Militært Tidsskrift

Militært Tidsskrift udkom i år 2001 med et vinternummer og fire temanumre, hvoraf det første var et vinternummer. De to næste temanumre behandlede Afrika. Temaet for nr. 4 var situationen 10 år efter Golfkrigen. Endelig udkom årets sidste nummer i december med tema om den teknologiske udvikling. Ud over temaartikler har der været en lang række artikler, der af redaktionen har været vurderet relevant for tidsskriftets læsere. Ca. 60% af stoffet har været temaartikler. I omfang nåede tidsskriftet ca. 500 sider i år 2001, så skrivelysten og ikke mindst opfordringer fra redaktionskomiteen til at bidrage med artikler har ikke været mindre i år. Fra og med nr. 2/2001 har tidsskriftet været sat i et nyt layout, som er fulgt op med et nyt design af omslaget fra første nummer i år. Tidsskriftet har kun modtaget positive reaktioner på dette. Tidsskriftet med nr. 1/2002 om terrorisme har haft det positive problem, at der har været en meget stor efterspørgsel på dette nummer. Derfor har Det krigsvidenskabelige Selskab oprettet en lille hjemmeside (www.dkvs.dk), hvor nummer nr. 1/2002 er udlagt. Fremover vil kun enkelte artikler være udlagt, så det vil fortsat kunne betale sig at være medlem eller abonnere på Tidsskriftet. Det vil også være hensigten at bruge denne hjemmeside til at annoncere kommende foredrag samt generalforsamlingen som supplement til tidsskriftet. Omlægninger i Forsvarets trykkerivirksomhed har ført til, at det ikke længere er teknisk muligt at lave særnumre på Hærens Officersskole. Det betyder, at fremtidige administrative meddelelser skal med i tidsskriftet samt vil blive offentliggjort via Selskabets nye hjemmeside på Internettet. På denne måde vil indkaldelse til generalforsamling kunne være medlemmerne tidligere i hænde end tilfældet i år. Jeg vil fortsat opfordre medlemmer til at bidrage med tanker, ideer og artikler. Endelig vil jeg gerne takke alle, som har bidraget med artikler, anmeldelser og andre indlæg i den forløbne sæson.

Prisopgaveudvalget

Prisopgaveudvalget har i den forløbne sæson drøftet, hvorledes udvalget kunne bidrage til at opfylde formålsparagraffen for Det Krigsvidenskabelige Selskab, - at fremme militær videnskabelighed -, herunder i hvilket omfang udskrivning af Prisopgaver er et hensigtsmæssigt middel hertil. Det Krigsvidenskabelige Selskabet udskrev i efteråret 2001 en opgave med følgende formulering:

Med udgangspunkt i en redegørelse for samt diskussion af vilkårene for den militære videnskabelighed i dagens forsvar gennemføres en analyse af mulighederne for at øge den militære videnskabelig i regi af Det Krigsvidenskabelige Selskab, og der fremsættes forslag til konkrete initiativer indadrettet såvel som udadrettet i forhold til Selskabets virksomhed.

Opgaven var ikke tænkt at skulle være af direkte militær-videnskabelig karakter. Den skulle derimod se på mulighederne for at finde nye veje til i fremtiden at kunne gennemføre aktiviteter i regi af Det Krigsvidenskabelige Selskab, der kunne fremme den militære videnskabelighed. Selskabet har, som det fremgik tidligere i aften modtaget en enkelt besvarelse af opgaven, som prisopgaveudvalget har vurderet. Den modtagne opgavebesvarelse er et værdifuldt input til den kommende bestyrelses bestræbelser for at finde [nye] metoder til opfyldelse af formålsparagraffen, - at fremme militær videnskabelighed.

Regnskab og kontingent Driftsregnskabet for 2001 viser, at det Krigsvidenskabelige Selskab har opnået et driftsoverskud på knap 109.000 kr., hvor der var budgetteret med knap 45.000 kr. Dette pæne resultat skyldes en merindtægt, forårsaget af en fortsat stigning i medlems- og abonnementstilgangen i Selskabet, samt et pænt overskud på renteindtægter og en ekstraordinær kursavance på foreningens beholdning af obligationer, samt en mindreudgift til trykkeomkostninger til Militært Tidsskrift samt lavere omkostninger til foredrags- og mødeaktivitet en forudset. Hertil kommer, at den øgede aktivitet i læsekredsen ikke slog igennem i finansåret, da udgiften hertil først er afholdt i januar måned 2002. Hvis vi fratrækker den ekstraordinære kursavance og den manglende udgift til læsekredsen, vil overskuddet være meget lig overskuddet i finansåret 2000, der var på knap 80.000 kr. Dette til trods for mange gode tiltag og initiativer for at fremme foreningens formål, som det blev bestyrelsen pålagt ved sidste års revision. Bestyrelsen vil dog fortsat holde sig dette for øje. Den gode økonomi og akkumulerede formue tilgodeser således det fortsatte arbejde med at fremme foreningens formål, samt at holde såvel medlemskontingentet som abonnementet i ro.

Generalforsamlingen godkendte regnskabet samt forslag til uændret kontingent, hvilket vil sige:

• 300,- kr. for fuldt medlemskab om året og

• 150,- kr. for pensionister om året.

• Abonnement på Militært Tidsskrift er fortsat 150,- kr. om året.