Bogåret er ved at være slut og de sidste dage betyder bøger under juletræet og tid til at få læst det man får i gave eller det man i løbet af året har tænkt sig at få læst. Her følger en liste over de 10 bedst anmeldte bøger på krigsvidenskab.dk og bøger som er gode at blive kloge af og til almen inspiration.
God læselyst.
…
Martin Q. Magnussen: Den falske løjtnant. Den sande historie om storstikkeren Sven Hazel. Grønningen 1. 569 sider; Pris: 350,- kr.
Den danske succesfulde forfatter Sven Hazel er en af de bedst sælgende danske forfattere til dato. Hans bøger omhandlede hans egne oplevelser som tysk soldat under Anden Verdenskrig. Efterfølgende har det være diskuteret om der vitterligt var tale om egne oplevelser, eller det blot har været en samling røverhistorier. Hazel er nu dukket op igen, denne gang som led i en større undersøgelse som Martin Q. Magnussen har foretaget. Baseret på hidtil ukendt arkivmateriale åbner der sig en ny foruroligende side af Sven Hazel op.
…
Vibe Termansen: I skyggen af Rusland. Gad. 224 sider; Pris: 269,95 kr.
Fra Anden Verdenskrig afslutning i 1945 og frem til 1989 dominerede Sovjetunionen Østeuropa og moskvatro regeringer verden over, lænede sig over mod den sovjetiske ideologi. Med afsæt i situationen i Europa under Den Kolde Krig fortælles hvorledes de kommunistiske lande indrettede sig, enten for at undgå yderligere sovjetisk indflydelse eller simpelthen for at undgå en sovjetisk militær intervention. Det sørgelige Kold krigs-scenarie som forfatter Vibe Termansen ridser op i bogen, er mere aktuel end nogensinde.
…
Torben Gettermann: Krigszone – En insiderberetning om Iraks umulige vej til demokrati 2003 -2005. Gyldendal. 303 sider; Pris: 279,95 kr.
Den pensionerede ambassadør Torben Gettermann fortæller i denne bog hans egen tid som udsending i Irak under krigen i første del af 00’erne. Ambassadørens daglige arbejde og det gentagende forholden sig til den sikkerhedsmæssige situation i Irak, blot for at passe sit arbejde, iblandet opfattelsen af situationen i København, gør bogen særdeles interessant stof. Både for der selv har gjort tjeneste i Irak på samme tid, og for den der interesserer sig for den nyere tids danske udenrigspolitik.
…
Niels Bo Poulsen og Flemming Splidsboel: Putins krig. Rusland mellem styrke og svaghed. Gyldendal. 246 sider; Pris: 249,95 kr.
Forfatterne bibringer her på indsigtsfuld vis historien om det moderne Rusland fra tiden efter bruddet med kommunisme i starten af 1990’erne og frem til vore dage. Bogen fortæller om den politiske struktur, forskellen på land og by, indflydelsen fra vesten og meget andet. Bogen henvender sig til den brede interesseret læser, hvilket er lykkedes på forbilledlig vis.
…
Ryan North: Slagtehal 5 - eller børnekorstoget. En pligtdans med døden. Tegnet af Albert Monteys. Efter Kurt Vonneguts roman Slagtehal 5 – eller Børnekorstoget fra 1969. København. Cobolt; Pris: 299,00 kr.
Kurt Vonneguts historie om Billy Pilgrims usædvanlige liv bliver her sat i billede og ramme af Albert Monteys i denne flotte tegneserie fra Cobolt. Flere og flere af litteraturhistoriens klassikere bliver omsat til tegneserier og giver førstegangslæseren mulighed for en anden oplevelse end det traditionelle bogformat. Dialogen og regibemærkningerne er identiske med Kurt Vonneguts tekst mens tegningerne naturligvis er både forfatter og tegners version. Slagtehal 5 refererer til den slagtehal som Billy Pilgrim søger tilflugt i under de allieredes bombardement af Dresden i 1945. Det er ikke småting Pilgrim ellers oplever igennem et fantastisk, farverigt, mærkeligt og sjovt liv.
…
Emil Arenholt Mosekjær: Soldaterhjerte. Gad. 312 sider; Pris: 299,95 kr.
Soldater fra mange lande og fra mange krige mødes i denne bog, hvor forfatteren Emil Arneholt Mosekjær giver dem taletid. Soldaterne svarer på spørgsmål om hvad krig gør ved mennesket. Hvorfor går vi i krig og hvordan er det at vende hjem fra krigen. Det er vanskelige spørgsmål hvor svarene afhænger af tid og rum. Uanset svarene, er krig og soldaters deltagelse i krig uomgængeligt. Denne bog giver nye perspektiver på fænomenet.
…
Pavel Filatjev: ZOV. En russisk soldats dagbog fra Putins krig i Ukraine. Gad. Oversat af: Lotte Jansen. 175 sider; Pris 249,95 kr.
Hvorledes oplevede en russisk soldat sit lands invasion af nabolandet Ukraine i februar 2022? Det søger ZOV er finde svar på. Bogen er baseret på forfatteren Pavel Filatjevs egne oplevelser som soldat i 56. Luftlanderegiment, og han lægger i fingrene i mellem. Måske fortælles en del fordomme på automatpilot, hvorfor bogen mest af alt bliver et al for personligt vidnesbyrd frem for en egentlig fortælling om den russiske krig i Ukraine. Ikke desto fremstår bogen som et væsentligt indspark i mængden af bøger om netop denne krig.
...
Lykke Friis: Tårernes Europa. Forlaget 28B. 306 sider; Pris: 270,00 kr.
Den alsidige Lykke Friis fortæller fra sin base i Berlin om det Europa der er under hastig forandring i denne tid. Fra de optimistiske 1990’ere og frem til det mere politisk anstrengte Europa fortæller Friis om hvordan disse forandringer har fundet sit udtryk rundt om i Europa. Det er ikke et over-optimistisk billede der tegnes. Mange forhold af både indenrigs- og udenrigspolitisk karakter trænger til en revurdering og Lykke Friis søger at finde et nogenlunde stabilt udgangspunkt, således de rette beslutninger kan træffes.
…
Serhii Plokhy: Angrebet. Ruslands krig mod Ukraine og dens følger for verden. Gutkind. Oversat af: Jakob Levinsen. 459 sider; Pris: 299,95 kr.
Den sovjetisk fødte Harvard-professor Serhii Plokhy fremstiller i denne bog hvordan den igangværende krig i Ukraine opleves fra netop Ukraine. I modsætning til flere af de aktuelle titler om emnet, som tager et russisk udgangspunkt, er der her tale om en ny vinkel på affæren. Bogen følger krigen i Ukraine kronologisk i sin fremstilling og er som sådan ikke en analyse af krigen. Men derimod kan bogen alligevel bidrage med et perspektiv.
…
Simon Schultz van Engeland: Hitlers Dødgrupper. Holocaust før Gaskamrene. Grønningen 1. 320 sider; Pris: 299,95 kr.
Denne bog fortæller om de forskellige tyske enheders indsats mod de europæiske jøder under Anden Verdenskrig. Forfatteren Simon Schultz van Engeland lader både ofre og bødler komme til orde, og bogen bidrager derfor til den samlede historie om holocaust.
…
Poul Funder Larsen: Ruslands tusmørkeår. Fra Sovjetunionens fald til Putin og krigen i Ukraine. Gyldendal. 394 sider; Pris: 299,95 kr.
Bogen tager udgangspunkt i de skelsættende slut 80’ere, hvor den gamle verdensorden forandredes dramatisk. De endelige opgør med sovjettiden kom aldrig ifølge forfatteren Poul Funder Larsen, hvorfor det gamle KGB-apparat kunne fastholde deres indflydelse på magten. I søgen efter stabilitet og bedre fremtidsudsigter, valgtes Vladimir Putin som Jeltsins arvtager. Forfatteren er dog ikke optimistisk på Ruslands vegne og tegner et dystert billede af landet østpå, og ikke mindst dets nuværende præsident.