Tidsskrifter, hæfter, publikationer, afhandlinger m. v. januar 2013

Forsvarsakademiet har i september 2012 udgivet ”Krigskunsten” af Niccolò Machiavelli. Der er tale om en uforkortet oversættelse af ”L’arte della Guerra” fra italiensk ved Fritz Wolder. Machiavelli er mest kendt for bogen ”Fyrsten” fra 1513, som er nødvendig baggrund for enhver diplomat. Her beskriver forfatteren verden, ikke som den bør være, men som den er. I ”Krigskunsten” fra 1520 skildres lige omvendt en verden, ikke som den er, men som den burde blive. Her er tale om en verden i perfekt orden, en model eller et ideal, hvor hær og militær magtanvendelse fremstilles som både forudsætning og forbillede for den velordnede stat og ledelsen af den. Bogen er forsynet med noter, litteraturliste og navneregister samt forfatterens forklarende tegninger til troppeopstillinger. Den kan bestilles via www.fak.dk for 50 kr. + forsendelse. Den kan også downloades herfra.

”Marinmuseum” i Karlskrona, som indgår i ”Statens Maritima Museer”, har i 2011 udgivet bogen ”Kriget som aldrig kom - 12 forskare om kalla kriget”. Bogen er redigeret af Andreas Linderoth, som sammen med 11 andre forskere har bidraget med artikler om Østersøen og Sverige under Den kolde Krig. Fra Danmark har Thomas Wegener Friis deltaget, og fra Polen tillige Pawel Jaworski. De øvrige bidragydere er alle svenske. Hovedvægten af artiklen er lagt på 1980’erne og forholdene i det sydlige Sverige, men der er også afstikkere til Rügen, Saaremaa (Øsel) og Polen. Bogen er rigt illustreret og forsynet med kildehenvisninger. 224 sider. Pris: 174 svenske kroner.

Som tilhørende en krigsførende nation har lærere og studerende ved Aarhus Universitet benyttet lejligheden til at reflektere over fænomenet krig. Det har resulteret i en publikation i ”paperback” på 175 sider med titlen ”Slagmark”. Pris kr. 140. ISBN 978 87 91041 82 2.
 

PDF med originaludgave af Militært Tidsskrift, hvor denne artikel er fra: PDF icon militaert_tidsskrift_141.aargang_nr.4_2013.pdf

Litteraturliste

Del:

Emneord

Der er ingen emner tilknyttet denne side