Stemninger i Kastellet

Anmeldt af Poul Grooss

”Stemninger i Kastellet” af Bodil Hallstrøm Aasted og John E. Andersen. Udgivet af Nordvestgrafik i 2010. ISBN 978-87994200-0-1. 122 sider illustreret. Forhandles i Nyboder Boghandel og Forsvarets Bibliotek i Kastellet, men kan rekvireres i alle boghandler. Vejledende udsalgspris kr. 250.

Foto: Saxo.com

”Stemninger i Kastellet” er en bog båret af de meget flotte billeder. Den professionelle fotograf Bodil Hallstrøm Aasted har i årevis arbejdet i Kastellet og besluttede på et tidligt tidspunkt at udgive en billedbog om stedet. Kastellet rummer en række af Forsvarets bygninger, som (næsten alle) er både smukke og historiske. Stedet er også en park og et åndehul for københavnere og et sted, som tiltrækker mange turister på vej til Langelinie og den lille havfrue.

Teksten er skrevet af oberst J. E. Andersen, der ligeledes har gjort tjeneste i Kastellet i en årrække. Teksten om Kastellet og alle billedteksterne er også oversat til engelsk, så bogen bærer også den engelske titel ”A Stroll in the Atmosphere of Kastellet”. Kastellets historie fremgår på dansk og engelsk af henholdsvis Appendix A og B. Her kan man blandt andet læse om Kastellets rolle under de forskellige krige.

De smukke og stemningsfulde billeder viser Kastellet i de fire årstider og til hverdag og fest. Et oversigtskort over ”Citadellet Frederikshavn” – eller Kastellet i daglig tale – viser de enkelte bygninger og deres placering. Læseren bliver herefter ”taget i hånden” på en rundtur til blandt den smukke kirke med tilhørende arrest, Kommandantgården, møllen, de to magasiner, de gamle kasernebygninger og meget andet. De korte billedtekster giver en udmærket forklaring på historie, brug og baggrund, herunder områdets mindesmærker. Det er en meget smuk bog, som kan bidrage til at udbrede kendskabet til Kastellet, dets historiske bygninger og voldene omkring.

PDF med originaludgaven af Militært Tidskrift hvor denne artikel er fra:

militaert_tidsskrift_140.aargang_nr.2_2011.pdf

Del:

Emneord