Slaget om Nordatlanten. Søslagene der afgjorde Anden Verdenskrig i Europa

 

Anmeldt af Simon Bering Papousek

Slaget om Nordatlanten. Søslagene der afgjorde Anden Verdenskrig i Europa Af: John R. Bruning, Turbine. 2014. Oversat af Steen Schøn og Jens Høi Ilsjøe Sjöblom, 297 sider, ill., 349,95 kr. (i flg. forlagets hjemmeside)

Foto: turbineforlaget.dk

Det århusianske forlag Turbine har eksisteret i godt 10 år i branchen, og det er efter min vurdering værd at lægge mærke til deres udgivelser. I 2014 havde de debutanten Jesper Bugge Kold’s bog ”Vintermænd” med helt fremme i opløbet om at blive årets bog. Det er godt at se, at de unge forlag kan give de mere etablerede konkurrence. Det kan kun gavne virksomheden. Også for forfatterne.

På fagbogssiden har Turbine flere interessante titler. Her skal blot nævnes ”Dødsfælden Dannevirke” og ”Vikinger i krig” som begge udkom i 2014, men der er også andre titler der kan have Det Krigsvidenskabelige Selskabs interesse.

Nærværende kaffebordsbog om søkrigen i Nordatlanten er også fra 2014, og er først og fremmest en billedbog om emnet. Der er fine billeder af både skibe og deres besætninger. Her er billeder af ubåde, krydsere, destroyere, hangarskibe og fly. Nogen i sort/hvid og andre i farver. Billederne er alle forsynet med letforståelig tekst og hvert afsnit – tretten i alt – kredser om én bestemt begivenhed i relation til krigen på havet. Og det er primært set ud fra et vestallieret perspektiv. Det er en udmærket introduktion til emnet, der er kræset om billederne, og appelleres til et bredt publikum. Forfatteren John R. Bruning skriver i forordet, at projektet var besværliggjort af mængden af historier, der gjorde det særdeles vanskeligt, at vælge hvilke der skulle med i bogen. Hvilken disposition Bruning har valgt er svær at gennemskue, men han kommer ikke desto mindre fint rundt på søen og får beskrevet stort som småt. Enkelte begivenheder får mere plads end andre, som eksempelvis hele Ultra-affæren og ubådskrigen som får god plads. Hensigten med at give en overordnet fremstilling af søkrigen i Atlanterhavet lykkedes dermed.

Der er dog enkelte steder hvor jeg som læser er en smule fortabt. Midt mellem alle skibene og matroserne, dukker der billeder af tyske artilleristillinger fra felttoget i Polen 1939, kampvogne og sågar et billede af landsætningen af amerikanske tropper på Guadalcanal i 1942 op på siderne. Det virker umotiveret at disse optræder i bogen, ligesom de tekniske tegninger over skibe og fly står for sig selv uden yderligere beskrivelser. Her kunne faktabokse med tekniske specifikationer være til gavn. Af andre mangler kan eksempelvis også nævnes, at jeg ikke har fundet et eneste sted, hvor der henvises til hvilket arkiv billederne er hentet fra. Og det er problematisk når bogen er baseret på så righoldigt et billedmateriale. Der er heller ingen litteraturhenvisninger, men et enkelt afsnit til sidst, hvor der nævnes en række titler der er lagt til grund for bogen.

I et efterord skriver Bruning, at der ikke er nogen tv-serier som ”Band of Brothers” eller film som ”Saving Private Ryan” til at fortælle de yngre generationer om begivenhederne på søen under Anden Verdenskrig. Ligesom de danske krigssejlere bliver glemt til fordel for sabotagehandlinger, modstandskamp og samarbejdspolitik. Måske kan DR og HBO overtales til at producere sådanne tv-serier og vise den søndag aften.

Bogen fremstår flot i sin indbinding, og vil tage sig fint ud på sofabordet. Den kan således tages op, når samtalen går trægt og der er behov for et stemningsskifte. Men den belæste søkrigs-aficionado finder formentligt ikke meget nyt i denne titel udover billeder.

Del: