Kast bomberne! Anden Verdenskrigs bombekampagner over Europa

Anmeldt af Søren Nørby

Kast bomberne! Anden Verdenskrigs bombekampagner over Europa, John R. Bruning, Turbine, 2015; 292 sider; illustreret; På dansk ved Jesper Høy Hansen; 349,95 kr.

 

Den amerikanske historiker John R. Bruning har begået en stor og meget flot illustreret bog om luftkrigen i Europa under Anden Verdenskrig 1939-1945.

I løbet af bogens næsten 300 sider gennemgås både hele forhistorien fra Første Verdenskrig og de første spæde skridt under den Spanske Borgerkrig mod det, som skulle blive kendetegnet for en stor del af luftkampagnerne under Anden Verdenskrig – terrorbombningen af fjendens civilbefolkning.

Bogens hovedindhold er de centrale luftkampagner under Anden Verdenskrigs fem år: Fra de første erfaringer fra Polen i 1939 over det franske luftvåbens totale sammenbrud under kampen om Frankrig i 1940 og naturligvis Slaget om England til den udmattelseskrig, der ledte til nedslidningen og nedkæmpningen af det tyske Luftwaffe i 1944. Undervejs krydres bogens fine tekst med en række velvalgte citater og fængende beretninger fra luftkampene. Det er tydeligt, at Bruning har været igennem en imponerende mængde arkivmateriale i forbindelse med skrivningen af denne bog.

"Kast bomberne! Anden Verdenskrigs bombekampagner over Europa” er særdeles velillustreret og indeholder flere hundrede fotos, både de kendte og de helt ukendte fra arkiverne, og som noget helt specielt også en række af de mere sjældne farvefotos fra perioden. Mange af billederne er helsides, hvilket gør bogen flot for øjnene, trods de ofte voldsomme motiver.

Bogen fokuserer både på bombemaskinerne, eskortefly og deres piloter og mandskab. Den beskriver nøgternt bombemaskinernes manglende evne til at præcisionsbombe og de uhyggelige tab, både blandt piloterne på himlen og blandt civile i de tyske og engelske byer. Bruning får også dækket de strategiske, doktrinære og taktiske tanker, som lå bag de krigsførende parters luftstrategier og -taktikker under den blodige verdenskrig.

Bogen har dog en lille slagside, idet den lader antyde, at den er skrevet til det amerikanske marked, og de amerikanske luftstyrker har således fået en fremtrædende rolle på bekostning af især RAF. Trods dette skal bogen roses for grundigt arbejde, og for ikke at forbigå de psykiske skader, som mange af de overlevende flybesætninger kæmpede med resten af deres liv efter deres oplevelser over Europa.

Oversætteren fortjener ros for at genskabe på dansk den flotte sproglige stil, som Bruning har i bogens engelske originaludgave. Det er dog samtidigt tydeligt, at oversætteren ikke har militær baggrund og bogen er derfor skæmmet af en række ikke så heldige oversættelser af militære termer.

Trods dette vil jeg uforbeholdende give bogen 4 af 5 faner og varmt anbefale den til alle med interesse for Anden Verdenskrig.

Del: