I forreste række – Jagerpilot i Libyenkrigen

Anmeldt af Major Martin Lysemose

Martin Walldén Jespersen. Udgivet af Lindhart og Ringhof Forlag A/S den 6. November 2012. 229 sider illustreret. Pris kr. 299,95 (vejledende)

 

 
 

Foto: Saxo.com

Den 15. februar 2011 bryder Libyen ud i borgerkrig og opstand i forbindelse med det arabiske forår. Den 18. marts 2011 vedtager et enigt dansk folketing at sætte seks F-16 kampfly og 132 soldater af sted for at deltage i den internationale koalition, der skal har samlet sig for at håndhæve FN’s indførelse af en flyveforbudszone og beskytte civile med alle nødvendige midler (resolution 1973).  Den 19. marts begiver styrken sig af sted og returnere den 31. oktober 2011, 600 missioner og 923 bomber senere.

Operationen, der startede som Odessey Dawn, men snart hed Unified Protector under NATO ledelse, er den internationale operation, hvor danske F-16 har være indsat med hidtil uset styrke, og hvor de danske fly på alle måder har været i allerforreste række.

Forfatteren tager i denne bog læseren med på en personlig rejse og oplevelse af at deltage som jagerpilot i denne krig, fra start til slut. 

I bogen beskriver forfatteren hans oplevelser på en spændende og gribende måde, og man får et ganske godt indblik i de tanker han gør sig undervejs. Omdrejningspunkt er fortællingen om de mange forskellige slags missioner, forfatteren har deltaget. Øvrige omstændigheder berøres kort i det omfang, der er nødvendig for at skabe en god sammenhæng i bogen. Læseren bliver derfor også gjort bekendt med mange tekniske detaljer inden for fly, våben og taktik, uden det bliver for teknisk.

Når man har læst bogen sidder man dog tilbage med et lille ønske om, at der godt måtte have været lidt mere kant. Det have været ønskeligt at bore lidt mere i de dilemmaer og de overvejelser, der må have været i spændingsfeltet mellem at udføre sin mission, og risikoen for at lave fejl, eller de overvejelser, man gør sig første gang man kaster en bombe over Libyen.

Set fra et doktrinært perspektiv går bogen ikke bag de forskellige missioner, eller de operative overvejelser, ledelsen på operativt niveau har haft sig i forbindelse med planlægningen og gennemførelsen af operationen, men da det heller ikke er bogens sigte, er det heller ikke et problem. 

Samlet set er det velskrevet bog, der giver et godt og personligt indblik i forfatterens deltagelse i  Libyen-krigen. Bogen kan læses af alle, og kan anbefales ud den gode skildring af de mange missioners nuancer og detaljer.

Del: