Helte og andre ofre

Anmeldt af Nils Ulrik Bagge

Peter Nicolai Gudme Christensen: Helte og andre ofre. København: Frihedsmuseets Venners Forlag. 2013. 137 sider, 129 kr.

Foto: randersbib.dk

Peter de Hemmer Gudme født i 1897 og død den 30. november 1944 ved selvmord, i det han få dage forinden var blevet arresteret af Gestapo og fra sin celle skulle bringes til forhør og måtte gå ud fra at blive underkastet tortur, sprang han ud i trappeskakten fra femte sal i Shellhuset og dræbtes på stedet. I bibliografien beskrives Peter de Hemmer Gudme som soldat, skribent og modstandsmand. Peter de Hemmer Gudme havde været frivillig i Finland og Estland i 1918 til 1920 ved disse landes frihedskrige og borgerkrige ved deres selvstændighed. I mellemkrigstiden var han journalist først ved Ekstrabladet og senere National Tiende. Han var stærk antikommunistisk og senere antinazistisk. I besættelsestiden var han aktiv foredragsholder og udgav et undergrundsblad ved navn: Nordens Frihed. Han var også aktiv i Frihedsrådets informationsvirksomhed, men blev som sagt taget af Gestapo i november 1944.

Det er i sig selv en interessant historie, men forfatteren har også en anden historie, som han vil fortælle, nemlig hvad det betyder at være barn af modstandsfolk, og hvilken pris de har måttet betale. Ud over sin egen historie om en farfar som han aldrig oplevede, fortæller han fire andre tilfælde. To tilfælde handler om børn af frihedskæmpere og en historie om at være barn af en nazist samt en samtale med Jørgen Kieler, ledende modstandsmand og KZ fange. Her er der fokus på de problemer, som disse personer har haft efter krigen. I dag kender alle til fænomenet post traumatisk stress, men i årene efter 2. Verdenskrig var dette et ukendt begreb. Bogen giver en fin beskrivelse om de lidelser, som alle disse personer har måttet leve med siden befrielsen.

Bogen fortjener tre bånd fordi den fortæller historien om en modstandsmand og hans død i kampen for Danmark. Men endnu vigtigere er den fokus på pårørende og efterladte til besættelsens aktører, som alle har måttet betale en pris for en aktivitet, som de ikke selv havde valgt. I disse år, hvor der er stor fokus på veteraner samt følgevirkninger af udsendelse til krigszoner, er denne bog et relevant indslag. Den fortæller en historie om besættelsen, hvor de sidste vidner er ved at forsvinde og hvor der gøres op med myter. Men de menneskelige følger af konflikt er ganske nærværende i dag i vores samfund.

Del: