Fra pistol til pedalbil. 75 genstande fra Besættelsen

 

Anmeldt af: Simon Papousek

Fra pistol til pedalbil. 75 genstande fra Besættelsen, forfattere Esben Kjeldbæk og Jakob Sørensen, Forlag: Nyt Nordisk Forlag, 230 sider; illustreret; 249,95 kr. (iflg. forlagets hjemmeside)

Foto: http://www.nytnordiskforlag.dk/

Bogen fordeler sig på 230 sider med beskrivelser af i alt 75 elementer der knytter sig til Besættelsen: Flyverblade, huer, håndvåben, torturredskaber, cykler, barrikader og meget andet. En sand rodebutik af alskens ting og fænomener. Veloplagt fortalt og godt illustreret. Det er ikke kun genstande der beskrives. Her er også blevet plads til forhold der ikke lader sig gengive på anden måde, end gennem vidners fortællinger eller tryksager. Og det er ikke udelukkende militærhistoriske ting det omhandler. Således beskrives hestens rolle og funktion, gasbageformen og den danske gris. Peronligt kan jeg godt lide historien om Swingpjatter (side 79), hvor man blandt andet kan se et billede af pigen Skrald og hendes dansepartner med det helt fænomenale navn: Maksimal-Ole. Det er alt i alt en god fortælleform der bliver præsenteret, og bogens formål som samtalebog, vil uden tvivl kunne danne grundlag for yderligere fortællinger.

Bogen kan også læses som en art opslagsværk. Naturligvis ikke så udtømmende som opslagsværkerne  Dansk Besættelsestid 1940-1945 (Gad, 2002) Hvem var hvem 1940-1945 (Gad, 2005), men kan sagtens supplere disse værker med sit righoldige billedmateriale og tekst. Den kan fungere som en introduktion for eksempelvis skoleklasser og som appetitvækker til det righoldige antal bøger, der allerede findes om Besættelsestiden. Alternativt kan man jo besøge de mange museer rundt om i landet, der også udstiller effekter fra perioden, og få styret sin lyst på den måde.

Nyt Nordisk Forlag udgav i 2013 den engelske bog 100 genstande der formede Anden Verdenskrig, der i sagens natur er mere omfattende, men som er opbygget på samme måde og har samme formål.

Den velbevandret læser af Besættelsestiden vil formentlig ikke finde meget nyt i Fra pistol til pedalbil, men det skal dog ikke forhindre den som har et umætteligt behov for at vide mere om Besættelsen at anskaffe sig denne titel. Den er sjov og finder efter alt at dømme også vej ind under juletræerne.

Del: