Fandens til Krig

 

Anmeldt af Adam Steen Petersen

Fandens til Krig,  Jaques Tardi med efterord af Jean Pierre Verny.  Oversat af Søren Vinterberg., Forlag: Faraos Cigarer 2014. 132 sider.

 

Foto: Faraos.dk

Tegneserien følger 1. Verdenskrigs forløb på Vestfronten. Både de franske og tyske perspektiver beskrives flydende igennem bogen, hvor en ikke særligt synlig jeg-fortæller, en menig soldat, beretter om krigens overordnede gang og specifikke episoder ved fronten. Krigens meningsløshed dominerer her helt fra starten. Krig bør i sagens natur ikke fornøje, og 1. Verdenskrig er  af både karakter og forløb en overordentligt deprimerende fortælling. Ikke desto mindre kunne Tardi godt have haft fokus på at skabe mere sammenhæng. Der er ikke en rigtig fortælling, men derimod mere en slags ”nedslag” på forskellige begivenheder ved fronten, baglandet, overkommandoen osv. store som små. Teksten følger ydermere ikke rigtigt handlingen, og det forekommer irriterende, hvis man som læser har forventet en form for rød tråd, og giver faktisk en halv-dårlig oplevelse.

Tardis tegninger har til gengæld personlighed og rammer den traditionelle og berettigede trøstesløse stemning ved Vestfrontens skyttegrave. Her passer tegnerens stil særlig godt, og hele tegneseriens grafiske udtryk kan der ikke sættes en finger på.

Sidste halvdel af tegneserien er der et (for en tegneserie) meget omfattende efterord af historikeren Jean Pierre Verny. Vernys fortælling er ligesom Tardis en kronologisk gennemgang af krigens forløb, krydret med nogle sort-hvide billeder fra krigen. Denne gennemgang er mere spændende læsning end teksten i selve tegneserien, og har bl.a. en del interessante perspektiver fra fransk side.

At efterskriften er mere spændende læsning end selve tegneserien siger selvfølgelig det hele. Tardi har med albummet tilsyneladende haft til hensigt at komme med et seriøst bidrag, hvilket Verneys bidrag understreger. Men med ønsket om at illustrere at 1. Verdenskrig på alle måder var en særdeles bedrøvelig affære, er det desværre gået udover den fortælling, som også skal være med, før en tegneserie er værd at læse, desværre.

 

Del: