En fremmed krydser dit spor

Af Christian Aziz
Anmeldt af: Poul Grooss

Roman om frømænds indsats mod pirater, helikopterflyvning, chefens overvejelser i forbindelse med en indsats, juridiske komplikationer og lægens arbejde om bord på en dansk fregat. 

 

Udgivet af Forlaget Mellemgaard den 30. september 2016. 270 sider. (Findes også som E-bog til kr. 125). Pris kr. 249,95.

Anmeldelse
Skønlitteratur bliver sjældent anmeldt i disse spalter, men med denne udmærkede bog kan redaktionen gøre en undtagelse, for den handler om et af de aktuelle debatemner inden for forsvars- og sikkerhedspolitikken, og den foregår i det moderne danske forsvars rammer. Den kan bruges som debatbog, og i virkeligheden er den måske snarere en række informationer pakket ind som fiktion og skønlitteratur. Forfatteren er Christian Aziz, som er opvokset nord for København. Han er læreruddannet og har gennemgået uddannelsen som sprogofficer på arabisk.

En fremmed krydser dit spor” er hans debut som skønlitterær forfatter, og den historie, som han fortæller, er ikke et resultat af fri fantasi, men baseret på en række faktuelle oplysninger. Christian Aziz indgik i besætningen i 2008 på ”Absalon” under det første togt i Det indiske Ocean, hvor den danske flåde, i samarbejde med en lang række andre nationer, deltog aktivt i bekæmpelsen af det eskalerende pirateri omkring Afrikas Horn. Bogen beskriver årsagen til ændringen i situationen omkring de lokale fiskeres fangst- og indtjeningsmuligheder på den afrikanske østkyst, politiske forhold, lokale stammetraditioner, klanstrukturer og en række begreber, som ikke bruges i vestlige lande. Bagest i bogen findes tillige en lille ordforklaring, som hjælper læseren med at forstå disse begreber. Efter hjemkomsten med ”Absalon” har forfatteren undervist uledsagede somaliske mindreårige flygtningebørn på Røde Kors Asylafdeling fra 2009 – 2013 og derfra mundtligt hentet oplysninger om besynderlige tildragelser og grumme skæbner. Iblandt har der været grufulde detaljer og handlinger, men fælles for dem alle er, at de sjældent har kunnet verificeres. Alt dette er dygtigt brugt som baggrundsinformationer.

Handlingen bruger forfatteren så til at beskrive og forklare, hvorledes de forskellige aktører reagerer. Det drejer sig om lokale fiskere, pirater, myndigheder i nabolandene etc. Den ene halvdel af bogen bygger således den lokale historie op, mens den anden halvdel af bogen beskriver Absalons togt, hvor læseren introduceres til sprogofficeren om bord, chefen, helikopterpiloten, frømændene, MPerne og mange andre. Sprogofficeren har således været den officielle tolk, som kunne hjælpe skibschefen med at tolke for lodser i Suez-kanalen, myndigheder i land i de arabiske kyststater og navnlig tolke i de ”skarpe situationer”, hvor kuglerne flyver under piratjagt.

Forfatteren er god til at fange en situation og beskrive og forklare den for en læser, som måske ikke har det store kendskab til frømænds indsats mod pirater, helikopterflyvning under piratjagt, chefens overvejelser i forbindelse med en indsats, juridiske komplikationer, lægens arbejde, langsigtede løsninger og udstrækningen af det politiske mandat og meget, meget andet. Livet om bord i Absalon, den daglige omgangstone, de højt prioriterede måltider og mange andre emner beskriver han med dygtighed og lune. Absalons besætning havde gjort meget grundige forberedelser til dette togt, og da man langt om længe fanger en pirat, så bliver det fra politisk hold besluttet, at han skal sættes i land inde på stranden. I denne situation skal skibschefen være loyal over for sine overordnede, og samtidig skal han kunne redegøre for beslutningen, så besætningen ikke føler, at hele indsatsen har været forgæves. Deres frustration er forståelig.

Forfatteren er god til at fortælle og forklare, og sproget er både elegant, letflydende og perfekt. Absalons togt var det første af mange, og siden er piratbekæmpelsen blevet justeret og intensiveret i en sådan grad, at pirateri ikke længere er en stor trussel. Det har kostet mange gode sømænd livet og det internationale samfund ufatteligt mange penge, og en del af løsningen gik ud på at give de stakkels mennesker inde på kysten noget at leve af i fremtiden. Bogen beskriver på en sober måde de problemer, som førte til konflikten i Det indiske Ocean. Denne debutroman er således god og solid, og man må håbe på mere fra forfatterens hånd i fremtiden.

Del: