Det nyeste og bedste af Verdens Luftskibe er uden Tvivl Zeppelin l2, der ogsaa kaldes Hansa (Z 12). Af de tolv Zeppelinluftskibe, som er konstruerede siden Aar 1900, eksisterer nu kun 4, nemlig del ældre Z 3 og Z 9, der begge er Militærluftskibe, Z 11 og Z 12, der endnu er i privat Besiddelse. Nedenstaaende Tabel giver en kort Oversigt over Udviklingen af Zeppelinluftskibene.
Jeg skal ikke komme nærmere ind paa den bisloriske U d vikling, der viser, hvorledes Grev Zeppelin fra Nederlag lil Nederlag endelig vandt Sejr og fra en Person „med fikse Ideer“ avancerede lil det nuværende Tysklands Nationalyndling, men nojes med at beskrive det mest fuldkomne af Skibene, nemlig Hansa. Hansa er i Torm , Konstruktion og Maskinanlæg i det store og hele et Søsterskib til Victoria Louise, der paa det nuværende Tidspunkt har foretaget 3— 100 vellykkede Opstigninger. Den eneste væsentlige Forbedring er ét noget storrc Antal Hestekræfter i Motorerne. Luftskibet har en Længde af 150 m, største Diameter af 11 m og et Kubikindhold af 19,000 m3. Det banes i Lu ften af 18 adskilte Brintceller, der hver ligger fast i en A fdeling af Luftskibets Aluminium sskelct, der giver Skibet dels Stivhed og Form . Inddelingen i 18 B rin tceller giver Luftskibet en overordentlig Sikkerhed; selv om nemlig en eller flere af disse tømmes, har Skibet dog O pdrift nok til at kunne fortsætte Rejsen. Princippet med en enkelt Brin[beholder har jo været skæbnesvangert for det franske Lu ftskib „République" og det tyske Lu ftskib „E rb slo h “, der begge styrtede ned og fik Besætningerne dræbte ved Faldet. I Modsætning hertil nævnes altid Z 5 ’s bekendte Flyvning fra Gøppingen til Bodensocn (150 km), hvilken udførtes med et havareret Skib, hvor de 4 forreste Celler og den ene Gondol var fjernet efter Strandingen. Hele Aluminiumsskelettet og de deri værende B rin tceller er beklædt med et Yderhylster af imprægneret Bomuldsstof, hvad der giver den mindst mulige Gnidning i Lu ften samt beskytter Brinten mod stærk Bestraaling af Solen. Under den bærende Del af Lu ftskibet hænger to Maskingøndoler og imellem disse Passagerkahytten. I den forreste Gondol findes en Motor paa 170 1IK, Højde- og Sideror samt alle de forskellige Træ k til Ballastbeholdere og Brintcelleventilerne, saaledcs al Luftskibet fuldstændig kan styres og d irigeres fra forreste Gondol. Motoren driver et Par tobladede Luftskruer, der bar en Omdrejningshastighed af 500 Gange i Minuttet.
I den bageste Gondol findes 2 Motorer paa hver 170H K ; disse driver et Pa r firbladede Lu ftskruer og giver dem den samme Rotationshastighed som det forreste Par. Bagest paa Skibet er Side- og Ho jderorcne anbragt. Det første bestaar af 6 lodrette Plader, hvis Virkning er saa stor, at det kæmpemæssige Skib kan dreje i en Cirkelbue, hvis Diameter kun er 700 m. Ilø jderoret bestaar af vandrette Flader, der ved at anbringes i forskellige skraa Stillinger kan forandre Lu fttrykkets Retning saaledes, at Skibet enten stiger eller daler. Denne dynamiske F'orandring af Hø jde er saa meget mere fordelagtig for Luftskibet, som den hverken koster det B rin t eller Ballast. I Bagenden samt paa lio jrc og venstre Side af Luftskibet findes desuden faste, vandrette Flader, de saakaldle Stabiliseringsflader, der har den Opgave at give Luftskibet en rolig S tilling i Luften, ligesom f. Eks. ved Fæslningsartilleriregim cntets Drageballon af Parsevaltypen. Det er en af Hansas store Fordele, at der er Reserve til alt, baade af R o r og Motorer, saa at Skibet er styrbart, selv om Halvdelen af Rorene gaar i Stykker og 2 af de 3 Motorer svigter. Motorerne udvikler ialt 510 FIK. 2 Motorer giver L u ftskibet en „Rejsehastighed“ af 18 Meter i Sekundet (altsaa en. 05 km i Timen), medens alle 3 Motorer giver det en Hastighed af 22 Meter i Sekundet (altsaa ca. 80 km i Timen). Luftskibets fulde Bærekraft er rundt regnet 22,000 kg i Højden øg med ny, ren Brint. Træ kker man herfra L u ftskibets og Motorernes Vægt, faar man den nyttige Bærekraft, nemlig 5500 kg, der naturligvis er afhængig af Højden over Havet og af Temperaturen. Det er baade udregnet og konstateret, al før et Lu ftskib af Hansas Dim ensioner tabes 200 kg Bærekraft for hver 80 Meter, som Skibet hæver sig i Luften, samt 75 kg for hver Grad Celsius, som det opvarmes. A f den nyttige Bærekraft maa 12—1500 kg fradrages til Olje og Benzin til Skibets M otorer, saml desuden maa der naturligvis medfores et meget stort Antal kg Ballast (Vand) til A fbødning af Temperaturens og Højdens Indvirkning samt til eventuel Reserve. Med det ovennævnte Antal kg Olje og Benzin form aar Luftskibet al flyve i 10— 12 Tim e r med alle 3 Motorer, i 15—20 Tim e r med 2 Motorer og kan saaledes i den Tid tilbagelægge en Vej af henholdsvis 800 og 1000 km. Dette er naturligvis ved OVind, da enhver Vind vil fremskynde eller retardere Lu ftskibets Hastighed med lige saa mange Meter i Sekundet som den er stærk. Ved de Vinde, som i del hele taget tillader Hausa at stige op, kan man regne, at det kan tilbagelægge Strækninger mellem Grænserne 400 og 1500 km. Den nødvendige Besætning til Luftskibet er 8 Mand, nemlig 1 Fører, 1 Ingeniør, 2 Styrmænd og 4 Maskinister, af hvilke de 3 Maskinister har Plads i den bagesle Gondol, Resten i den forreste.
Passagerkahylten, der er anbragt under Midlen af L u ftskibet og saaledes indbygget og ophængt, at Skelettets Længdedrager tillige er Hoveddrager for Kahytten, byder Plads for ind til 20 Passagerer. Den staar med smalle Løbebroer i F'orbindelse med begge Gondoler. Udstyrelsen af Kahytten er meget elegant med Læderbeklædning paa alle Mefalstøtter, Kurvemøbler, Tæ pper paa Gulvet og store Vinduer. Den gør nærmest Ind tryk af en elegant Wagon-Restaurant i et europæisk Tog. I den ene Ende af Kahytten findes et Kokken, hvor kolde Retter tilberedes; i den anden et Toiletrum med W C. med rindende Vand. Som man ser, er der gjort alt muligt for Passagerernes Sikkerhed og Behagelighed, men Skibet kan med ganske ringe Forand ring udrustes til Krigsbrug, idet Passagerkahylten da udstyres med Maskinskyts mod andre Lu ftskibe og eventuelt Bombeudkastningsapparater. Det vil da være et Rekognosreringsfartøj med stor Aktionsradius, men som let vil kunne ødelægges ved et Pro jektil, der bringer det til Eksplosion. Del var Hansa, der den 19. September fløj fra Hamborg lil København og fra København over Malmø lil Hamborg. Rejsen var ialt paa 700 km, naar Hensyn tages til de Omveje, som Skibet gjorde. Rejsetiden var med Landingen godt 12 Timer. Grev Zeppelin førte personligt Skibet — det var første Gang, at el tysk Lu ftskib landede udenfor Tysklands Grænser. Jeg deltog i Tilbagerejsen fra København lil Hamborg. Foruden personlig, aeronautisk og historisk Interesse havde Turen ogsaa den Interesse for mig, at den fuldstændig bekræftede den Opfattelse, jeg havde af Observation fra Luftskibe.
Alt i nærmeste Omegn traadle frem med hver enkelt Detaille. Ud over den øvrige Jord havde man en vid Udsigt, og man saa alt i store Træk, men uden Detailler. Over Hav derimod kunde man skelne hver enkelt Baad paa lang Afstand. Jeg tror ikke, at Fotografier af Befæstninger har nogen Værdi, naar man ikke passerer nogenlunde lien over dem. llansa passerede saaledes over Saltholm s Nordende — Saltholm sbalteriel viste herfra (ca. 200 m’s Højde) kun Konturer, og Saltholmsfortet saas kun som en lille O. Selve Rejsen forløb norm alt i enhver Henseende, og Skibet gav Passagererne en Folelse af fuldstændig Sikkerhed, idet det lystrede Højde- og Sideror med den største Akkuratesse. Liges'aa var Landingen i Ham borg som i Kobenhavn aldeles umærkelig. I Udlandet har Yictoria-Louises og Iiansas Rejser vakt stor Opsigt. Saaledes er Fran k rig gaael over til at konstruere Luftskibe af det stive System, hvilket det hidtil har været en absolut Modstander af.
Paul Ramm.