Af Emil Berggren Smidt, webredaktør og skribent på Krigsvidenskab.dk
”Krigens natur er en uforudsigelig størrelse og man må forstå dette helt grundlæggende karaktertræk, hvis man ønsker at forstå, hvorfor militære operationer sjældent forløber som man forestiller sig.”
Således er et af hovedbudskaberne i de tre første afsnit af podcastserien ”Operative Overvejelser”, hvor Snorre Anker Erngaard og major Kenneth Nymand Pedersen, der begge er militæranalytikere på Center for Landmilitære Operationer ved Forsvarsakademiet, tager centrale doktrinære og krigsteoretiske begreber op til eftersyn for at forstå den moderne kampplads og skubbe til fasttømrede læresætninger om krig.
Podcasten er blevet til i et samarbejde mellem Det Krigsvidenskabelige Selskab og de to militæranalytikere og skal ses som en del af selskabets større strategi om at sætte den moderne kampplads under lup. I forbindelse med lanceringen har vi taget en snak med Snorre og Kenneth for at blive klogere på, hvad overvejelserne bag den har været og hvad man kan forvente at lære undervejs.
Motivation
Ifølge Kenneth og Snorre er ’Operative Overvejelser’ et forsøg på at informere og motivere både nuværende og kommende studerende på Forsvarsakademiets uddannelser til krigens mangfoldige natur. Det kan være komplekst at danne sig overblik over det krigsteoretiske felt og podcasten skal derfor ses som et af flere forsøg på at motivere officerkorpset og kollegaer til at blive klogere sammen.
Derudover peger Kenneth og Snorre på deres forskellige indgangsvinkler til feltet, som en motivationsfaktor for Podcasten. Snorre Erngaard har med sin akademiske baggrund en mere teoretisk vinkel, hvorimod Kenneth Nymand beskriver sin egen tilgang som værende mere ”praksisnær og operativ”. Denne forskellighed har skabt grundlag for spændende diskussioner de to imellem og demonstreret, at teori og praksis ikke behøver at tale forbi hinanden, når vi snakker om krig. Der kan og bør skabes bro mellem de to og det er dette, podcasten forsøger at gøre.
Her har det været vigtig for de to at kunne samarbejde med Det Krigsvidenskabelige Selskab for at have en platform, der kan nå ud til et bredt publikum og have en høj faglig troværdighed.
”Det Krigsvidenskabelige Selskab er en anerkendt institution indenfor det krigsvidenskabelige felt i Danmark og har en platform, der kan nå ud til et bredt publikum af officerer og praktikere.”
Sekretariatschef i Det Krigsvidenskabelige Selskab Lennie Fredskov ser ligeledes potentialet i podcasten og samarbejdet med Kenneth og Snorre.
”Det har været en stor fornøjelse at lytte til podcasten "Operative overvejelser". Kenneth og Snorre gør krigens grundvilkår tilgængelig og interessant for både unge og gamle med interesse i militære forhold og medvirker på den måde til at styrke nysgerrigheden efter at vide mere. På den måde styrkes den militære videnskabelighed og det er netop formålet med Det Krigsvidenskabelige Selskab. Jeg håber derfor, at mange vil bruge turen på motorvejen eller i toget til at blive klogere på krigens natur. Personligt ser jeg frem til de næste afsnit i podcast serien.”
Indhold
I de første tre afsnit dykker ’Operative Overvejelser’ ned i Krigens Natur. Den overordnede pointe er at gøre os klogere på den uforudsigelighed, der på mange måder udgør kernen af krig. Snorre Erngaard formulerer det således:
”Krigens natur er uundgåelig og du kan ikke undslippe den. Krig vil altid være betonet af usikkerhed og de elementer, der gør, at det ikke altid passer ind i vores teoretiske rammer. Krig kan ikke regnes ud og det er afgørende, at vi har dette med, når vi snakker krig og krigsvidenskab.”
Afsnit 1 ”Viljernes kamp” fokuserer på det grundlæggende vilkår, at krig består af gensidig vold og modstand, altså en viljernes kamp mellem de bekrigende parter, og at disse parter i sidste ende er mennesker, med alt hvad der dertil følger af mere eller mindre rationelle handlinger og tilbøjeligheder, som påvirker kampens udformning.
Afsnit 2 ”Årsagerne til krigens uforudsigelighed” bygger broen til praksis og ser nærmere på krigens friktion, uvished, foranderlig og kaos, som giver den dets uforudsigelige udtryk. Man kan hurtigt komme til at glemme denne friktion og kaos, når man simulerer krig på tegnebrættet eller studerer det akademisk. Ifølge Kenneth Nymand har vi i Ukrainekrigen flere eksempler på, at vi ikke har kunne forklare, hvorfor bestemte forhold i krigen sker og årsagerne bag disse. Netop denne usikkerhed afslører den uforudsigelige natur, som krig har i praksis.
Afsnit 3 ”Kunst og videnskab på samme tid” dykker ned i det forhold, at krig er et sammensurium af rigtig mange ting. På den ene side skal man tage højde for de målbare forhold, herunder hvor langt et køretøj kan køre og hvor langt et våben kan skyde. På den anden side er meget af krigens natur bundet op på vurderinger og usikkerhed, hvor krigskunsten er at komme op med den bedst mulige plan ’on the spot’. Dette sidste afsnit ser derfor på krigens kompleksitet, de fysiske, kognitive og moralske kræfter, der former dets paradoksale udtryk af videnskab og kunst på samme tid.
’Operative Overvejelser’ kommer altså i de første tre afsnit vidt omkring krigens natur. Hvis du ikke kan få nok efter at have hørt denne episodeserie, kan vi afsløre, at Snorre og Kenneth vender tilbage med serien ’Er manøvrekrigen død?’, hvor de vil dykke ned i den manøvrebaserede tilgang.
Indtil da kan i høre første del af ’Operative Overvejelser’ her.