Forfatter: Dr. Brian D. Laslie
Illustrationer: Adam Tooby
Forlag: Osprey Publishing - udgivet den 20. juni 2024
Pris: 199,95 kr.
Antal sider: 96
Anmelder: Major Rasmus Frost Husbond Balnagown Ross, Militæranalytiker ved Center for luft- og rumoperationer, FAK.
Rating: 4/5
...
Hvis man søger en kompakt bog, pakket med gennemarbejdet research og flotte illustrationer om luftkampagnen over Kosovo i 1999, så kan denne titel klart anbefales. Bogen udgør en omfattende del af over 47 udgivelser i serien ”Air Campaign” ved forlaget Osprey Publishing, hvor hver titel dykker ned i specifikke luftkampagner helt tilbage fra den spæde start af flyvningens historie og frem til i dag. Forfatteren til Operation Allied Force 1999 – NATO’s Airpower Victory on Kosovo viser sine færdigheder som historiker i et godt format, med tilpas detaljeringsgrad for den historisk fagligt interesseret. Der tilbydes først en kronologisk historisk gennemgang af konflikten i Kosovo med udgangspunkt i Josep Tito´s død i 1980, som udløser Jugoslaviens opbrud og de efterfølgende konflikter op igennem 90’erne. Disse konflikter tager udspring i et etnisk, religiøst og racemæssigt opgør, hvor de tre dominerende etniske parter fra Bosnien, Serbien og Kroatien bekriger hinanden, og enten forsøger at løsrive sig og andre for at samle Jugoslavien igen. Dette giver et godt historisk baggrundstæppe for at forstå konflikten og forfatteren formår på kort tid at sætte scenen. Dette gøres både tekstmæssigt, grafisk og godt suppleret af en tidslinje.
Derefter føres læseren igennem parternes kapaciteter i krigen, startende med NATO´s luftmilitære styrker hvoraf det primære bidrag kom fra USA, men også fra flere andre lande. Denne del er både forklarende i forhold til deres organisering og kommandostruktur, men dykker også ned i nogle af flytyperne, deres teknologiske udvikling, doktriner, erfaringer fra tidligere krige og hvordan samarbejdet fungerede. Alle parametre fik betydning for sidstnævnte, hvor forfatteren især lægger vægt på den teknologiske udvikling og brugen af denne. Dette fik betydning for, hvordan de enkelte landes bidrag til konflikten blev anvendt. Gennemgangen følges op med et godt overblik over de Serbiske enheder, som ikke nødvendigvis var tidssvarende, men som stadig udgjorde et potent modsvar til NATO´s styrker. Udstyret og mandskabets træning og uddannelse havde Sovjetisk oprindelse, hvor en af deres styrker især var funderet i deres studier af NATO´s tidligere kampagner på Balkan og i Irak. Især de serbiske hærenheder og jordbaserede luftforsvar og dets taktikker blev til en hovedpine for NATO´s flystyrker og introducerede et dilemma for hastigheden i deres planlægningscyklus.
Forfatteren fokuserer derefter på det strategiske niveau og hvordan NATO-kampagnens mål blev til og hvordan de politiske ønsker og begrænsninger påvirkede de taktiske planer. Selve udførelsen af kampagnen beskrives med flere meget detaljerede nedslag i missioner og underbygges både billedmæssigt og med flotte illustrationer og kortmateriale. Bogen afsluttes med en kort analyse og konklusion, med fokus på luftmagtens betydning og succes i denne kampagne. Bogen har gode forslag til yderligere læsning og en god bibliografi.
Generelt er det en let læst bog med god dybde og overblik. Det forudsætter dog en hvis militær forforståelse, da den både er begrebsmæssigt og militærteknisk tung, men forfatteren gør sig alligevel umage med at beskrive en stor del af disse elementer. Bogen kan læses i sin helhed, men også som et godt opslagsværk og vil kunne anvendes i fagligt og akademisk arbejde.