Log ind

Hærens Jubilæer

#

Oberst N. P. Jensen skriver i en Artikel i dette Tidsskrift Nr. 18/1917, at det beroede paa en Fejltagelse, at 17. Bataillon i 1907 holdt 250 Aars Jubilæum, og Obersten anfører, at den nuværende 15. Bataillon er Arvtager af 17. Bataillon m. fl.s Historie.

Beviset er, at 15. Bataillon dannedes af Oprørshærens 1., 2., 3., 4. og 15. slesvig-holstenske Bataillon, og den nævnle 4. Bataillon var dannet af den til Oprørerne overgaaede 17. Bataillon.

Dette er baade rigtigt og tydeligt; men da det er i Uoverensstemmelse med den Opfattelse, der er kommet frem i 17. Bataillons Jubilæumsskrift, hvortil jeg har samlet og bearbejdet Materialet, saa giver det mig Anledning til at fremkomme med nogle Bemærkninger til Forstaaelse af den omtalte Uoverensstemmelse.

17. Liniebataillons Overgang til Oprørerne forudsættes bekendt, samlig at Officerskorpset opløstes.

Den Styrke, der førtes til Bendsborg og senere kæmpede mod Kongen og den danske Hær, kan i den Tid, Krigen varede, ikke beæres med Navn af danske Tropper, og der staar derfor i Jubilæumsskriftet: „17. Liniebataillon eksisterede derfor ikke under Krigen 18 1 8—50“ (fremhævet Side 45, 2. og 3. Linie fra neden).

I 1852 oprettedes 17. Linie-Infanteribataillon af 3. holstenske Infanteri-Bataillon.

I Jubilæumsskriftet staar, al Bataillonen overlog Arkiver og alle øvrige Sager fra 17. Linie-Bataillon og fra Dronningens Livregiment og dannede saaledes en umiddelbar Fortsættelse af disse; del skal bl. a. fremhæves, al alle Stamoplysninger om Mandskab ved Dronningens Livregiment fra de ældste Tider endnu den Dag i Dag maa søges i 17. Bataillons Arkiv.

Saa tynd er Forbindelsen; det er en fin og svag Traad; men det er en Traad, som ikke har været ubekendt, baade siden O. VaupeH’s Historie udkom og senere de smaa Soldalerlæsningsbøger, og som ved 250 Aars Jubilæet blev godkendt af Krigsministeriet og Kongen.

Forskellen i Opfattelserne er altsaa:
Oberst N. P. Jensen betragter de Afdelinger med det til Oprørerne overgaaede Mandskab, som kom til 15. Bataillon, som den rigtige Forbindelse;

jeg betragter Bataillonen som ophørt at eksistere ved Overgangen lil Oprøret, og Forbindelsen med Fortiden knyttet gennem Arkiverne, da disse overgik til den nyoprettede Bataillon.

Obersten skriver elskværdigt, al der ofle kommer til at foreligge Spørgsmaal, der maa afgøres ved Skøn; jeg har derfor her gjort Rede for mit Skøn og vil uden Frygt for Udfaldet gerne forelægge det for en Kommission, som af Obersten foreslaaet; men midt under Verdenskrigen tror jeg det er rigtigst, at lade Spørgsmaalels Afgørelse hvile.