Med sidste nummer af Militært Tidsskrift i år 2002 kan vi igen se tilbage på et år, som har været præget af flere væsentlige handlinger og beslutninger af vidtgående karakter både i nationalt og internationalt regi. På den nationale side var det første år med en hel ny ledelse i Forsvarets top. En nyudnævnt forsvarsminister, ny forsvarschef og ny chef for forsvarsstaben. Det var året, hvor vi fulgte op på det tragiske terrorangreb 11. september 2001. Vi sendte militære styrker til Afghanistan; flere indsat i direkte kamphandlinger. Tre af dansk forsvars soldater mistede livet ved en tragisk hændelse i Kabul. Endelig blev der taget hul på debatten om et nyt forsvarsforlig, hvor ikke mindst diskussionen om værnepligten har fået ganske meget opmærksomhed i de skrevne og elektroniske medier.
På den internationale scene var det ikke mindst kampen mod terrorismen, der i sikkerhedspolitisk forstand satte dagsordenen. Men også NATO- og en forventet EU- udvidelse, EU-formandskabet, USA ́s pres på Irak, genopblussen af konflikten i Mellemøsten samt det meget skelsættende NATO-topmøde i Prag, man først og fremmest husker tilbage på. Alle disse hændelser har og vil påvirke udviklingen i danske forsvar. Det er vel også derfor, at man i Forsvarets øverste militære ledelse allerede nu forsøger at definere rammerne om dansk forsvars udvikling i et længere tidsperspektiv. Militært Tidsskrift vil i løbet af 2003 forsøge at afdække nogle af de problemstillinger som udviklingen i 2002 har ført til.
Ca. et år efter ”11. september” har vi forsøgt at sætte fokus på dansk totalforsvar. En række af de myndigheder, der indgår i totalforsvaret og som p.t. beskæftiger sig med netop denne problematik, har indvilliget i at afdække flere af de problemstillinger, der synes at rejse sig i forbindelse med et evt. angreb rette mod det danske samfund. De syv artikler, hvor alle komponenter er repræsenteret, beskriver meget sigende de radikalt ændrede forudsætninger for planlægning og tilrettelæggelse af dansk totalforsvar. Nummeret afsluttes med en række boganmeldelser samt præsentation af de bogtitler, som Det Krigsvidenskabelige Selskabs Læsekreds medlemmer tilbydes i 2003. Jeg skal kun opfordre til, at flere af Militært Tidsskrifts læsere - for den uhørt billige pris af kun 100,00 kr. - melder sig også ind i læsekredsen. Redaktionen ser således tilbage på et meget spændende år, hvor også Tidsskriftet i sit lay-out undergik en væsentlig ændring. Med denne afsluttende bemærkning ønsker redaktionen Tidsskriftets læsere en glædelig jul samt et godt nytår.
H. BRØCHMANN LARSEN