Log ind

Flytning af Tøjhusestablissementet i Kjøbenhavn

#

 

Til Flytning af Tøjhusetablissementet i Kjøbenhavn bevilges 2,100,000 Kr.

§ 2. Af det i § 1 nævnte Beløb kan der anvendes:

I Finansaaret 1891— 92 . . . 485,000 Kr.

                — 1892— 93 . . . 590,000 —

                — 1893— 94 . . . 610,000 —

                — 1894— 95 . . . 415,000 — 

Christiansborg Slots Brand gav Anledning til, at der i Rigsdagssamlingen 1884— 85 fremsattes et Lovforslag om en delvis Flytning og Omordning af det i Kjøbenhavn værende Tøjhusetablissement, idet Regeringen formente, at Erstatning for de af Rigsdagen benyttede Lokaliteter i Slottet burde tilvejebringes ved Opførelse af en Rigs­ dagsbygning, som fandtes passende at kunne henlægges til det af Tøjhuset hidtil benyttede Areal, af hvilket da en Del maatte rømmes af Krigsbestyrelsen. Slotsbranden ar imidlertid kun en yderligere Anledning til Lovfor­ slagets Fremkomst; thi allerede længre Tid forinden Branden havde Krigsbestyrelsen overvejet Spørgsmaalet om en Flytning af Tøjhuset, dels fordi dettes Værksteder i høj Grad forulempe Omgivelserne (nemlig det kgl. Bibliothek og Gehejmearkivet) og medføre Brandfare for dem, dels fordi Pladsen paa Tøjhuset er indskrænket og ikke kan forøges, hvorfor nødvendige Udvidelser og Omordninger af Værkstederne ikke kan ske. Lovforslaget forelagdes uforandret i Rigsdagssamlingen 1885— 86.

Begge de ovennævnte Lovforslag, der ikke bleve be­ handlede til Ende i Rigsdagen, gik kun ud paa en del­ vis Flytning af Tøjhuset — nemlig Flytning af samtlige Værksteder og nogle enkelte Magasiner — og i For­ bindelse dermed en Omdannelse af de Værkstedsbyg­ ninger, der skulle fraflyttes, til Kontorer, Magasiner m. v. som Erstatning for de Bygninger, som skulle nedbrydes for bl. a. at give Plads for Rigsdagsbygningen. Krigs­ bestyrelsen kom imidlertid snart til Erkjendelse af, at det vilde være naturligere strax at flytte hele Tøjhuset, dog med Undtagelse af den saakaldte »lange Tøjhusbygning», samt de for Artilleriets Overbestyrelse fornødne Kontorer m. v., idet man derved vilde vinde, at de forskjellige Grene af Tøjhusets Virksomhed i Hovedsagen samledes paa eet Sted, ligesom man vilde opnaa fuldstændig at frigjøre et betydeligt Areal (c. 85,000 □ Alen), der da kunde finde Anvendelse i andre Statsøjemed, hvorved Indkjøb af Grund til disse kunde spares.

Det i Samlingen 1887 forelagte Lovforslag omfattede derfor en fuldstændig Flytning af Tøjhuset, alene med Undtagelse af »lange Tøjhusbygning», og de nævnte Kontorer for Artilleriets Overbestyrelse; for Geværfabrikken skulde Erstatning faas i den Geværfabrik, der opførtes i Henhold til Lov af 1. April 1887. De ny Bygninger paatænktes opførte paa en Opfyldning i Kalvebodstrand Syd for Ghristianshavns Enveloppe i Tilslutning til Bygge­ grunden for den ny Geværfabrik; de paatænktes ordnede i to Grupper, af hvilke den ene, omfattende Tøjhusværk­ stederne, skulde lægges Vest for, den anden, omfattende Magasiner, Øst for Geværfabrikken, saaledes at denne i Forbindelse med de ny Magasiner og Værksteder kom til at udgjøre et samlet Etablissement.

Bekostningen ved Flytningen ansloges til 1,950,000 Kr. for Bygningsarbejdernes Vedkommende og 150,000 Kr. for Flytning af Maskiner, Materiel m. m.

I de derefter følgende Rigsdagssamlinger 1888 og 1889 forelagdes Lovforslaget uforandret, i sidstnævnte Aar dog med en mindre Ændring. Paa Krigsministeriets Budget for Finansaaret 1889 — 90 var nemlig bevilget henholdsvis 216,000 Kr. og 210,000 Kr. til Opførelse af ny Magasiner for Artilleriet og Ingeniørregimentet til Erstatning for Grønlandsmagasinerne ved Østerport, der ifølge Kontrakt af 29. Oktober 1869 med Kjøbenhavns Kommune skulde nedbrydes inden Udgangen af Juni Maaned 1890. Af disse ny Magasiner vare de for Artil­ leriet bestemte forudsat opførte paa den Grund ved det paatænkte ny Tøjhusetablissement, der agtedes benyttet til Magasiner, medens Ingeniørregimentets Magasiner tænktes opførte paa Østerfælled paa en Grund, som i Henhold til den med Kjøbenhavns Kommune trufne Overenskomst bl. a. om Opgivelse af Statens Brugsret til Øster-, Blegdams- og Nørre-Fælled (se nedenfor) skulde overdrages til Krigsbestyrelsen. Forudsætningen om disse sidste Magasiners Opførelse paa Østerfælled bristede imidlertid, idet nysnævnte Forslag om Flytning af Frede­ riks Hospital ikke blev vedtaget, hvorved den omhandlede Overenskomst med Kjøbenhavns Kommune bortfaldt (se dog nedenfor). For nu at undgaa at opføre Magasinerne paa en Plads, hvorfra de mulig i en nær Fremtid maatte flyttes, blev der truffet den Bestemmelse, at samtlige Erstatningsbygninger for Grønlandsmagasinerne skulde opføres paa Magasinpladsen ved det paatænkte ny Tøj­ husetablissement, og at to af Erstatningsbygningerne midlertidig skulde afgives til Ingeniørregimentet. Der vil herved intet være foregrebet med Hensyn til den lagte Plan for Opførelsen af Magasiner for Artilleriet paa den nævnte Magasinplads, naar kun til sin Tid Artilleriet faar Raadighed over de Ingeniørregimentet midlertidig overladte Magasiner, for hvilke der da maa gives Regi­ mentet Erstatning andetsteds. Det i indeværende Samling forelagte Lovforslag (se ovenfor) er fuldstændig overensstemmende med det til­ svarende Rigsdagen i Samlingen 1889—90 forelagte.