Log ind

F-16. På vingerne med danske jagerpiloter

#

Titel: F-16. På vingerne med danske jagerpiloter.

Forfattere: Henning Kristensen, Svend Hjort og Thomas Kristensen.

Forlag: Lindhardt og Ringhof.

Sider: 496, illustreret.

Pris: 399,95 kr.

Anmelder: Palle Mørkøre, KØM, Chef for Flyvevåbnets officersskole.

Rating: 5 ud af 5.

 

Det er med stor interesse og med et godt udbytte, at jeg har læst bogen F-16. På vingerne med danske jagerpiloter. Læsningen er spændende og giver et meget detaljeret og ikke mindst fyldestgørende indblik i F16-piloternes hverdag gennem tiden. Det er en stor styrke for den samlede oplevelse af bogen, at så mange forskellige piloter har bragt deres oplevelser i bogen. Bogens forfatter har allieret sig med en dygtig fotograf, og bygget den op via 50 forskellige og spændende fortællinger fra danske jagerpiloter, som alle har oplevet meget forskellige situationer med det succesfulde kampfly F16. Forfatteren går kronologisk til værks, og begynder sin fortælling med de første historier om F16s ankomst til Danmark. Det blev dengang betegnet som århundredets våbenhandel og var et godt valg for Danmark. Betragter vi de andre kandidater til kampflysanskaffelsen som på daværende tidspunkt var i spil, var disse håbløst forældede, og selv den dag i dag fremstår F16 på fuld teknisk højde med de mest moderne kampfly i verden. Det er netop derfor, at vi har muligheden for i denne bog at læse om så mange og forskellige militære indsatser, som spænder fra forholdsvis fredelige scenarier til decideret kompleks krigsførelse, hvor der er mange fly på mission og hvor fjenden besidder avancerede våbensystemer. Det er netop F16s evne til at indgå i hele spektret af krigsførelse, som har gjort flyet unikt, og derfor er det interessant at læse om de mange forskellige erfaringer, som jagerpiloterne har gjort sig med flyet. Bogen indeholder som sagt forskellige beskrivelser i et let læseligt sprog – og tilmed fortælles historierne sådan, at man som læser levende kan sætte sig ind i de beskrevne historier. En særlig interessant historie synes jeg, er en ganske almindelig test af F16, som altid skal foregå efter enhver hovedrenovering af motor. En såkaldt funktionstest, som gennemføres ved at belaste motoren i stor højde langt ude i Nordsøen. Det er piloten BAN der fortæller historien om, at motoren sagde et stor bang og flammede ud. Det er jo enhver jagerpilots mareridt, og jeg kender ikke mange jagerpiloter, som har oplevet dette. Historien er godt fortalt, og man føler til tider, at man som læser sidder i flyet eksempelvis da det lykkes BAN inbound Esbjerg at genstarte motoren. Bogen er velskrevet og velfortalt, og der behøver ikke være det store krigsdrama i fortællingerne for, at læseren betages af situationen.

En anden del af bogen, som jeg personligt synes er særligt interessant, er generalmajor ERAs beretning fra en mission i Afghanistan. Her beskrives også en del af det psykologiske, der ligger i at skulle føre krig fra en flyvemaskine, potentielt skulle tage andre menneskers liv, og samtidigt bringe ens eget i fare. Jeg husker selv som detachementschef i den periode, hvor ERA var udsendt som pilot, at vi ganske vist internt drøftede alle mulige dilemmaer for at være afklarede og ikke mindst for at støtte hinanden i de vanskelige situationer. Fortællingen er levende og nærværende for læseren.

Bogen henvender sig primært til flyinteresserede, som også har en vis forståelse for Danmarks sikkerhedspolitiske situation og den forsvars- og udenrigspolitik, som landet har ført gennem de sidste mange år. Oplevelser der fanger læseren, fordi læseren levende kan forestille sig de udfordringer og dilemmaer som de enkelte piloter har måttet ”navigere” i under krævende flyvninger. I bogen omtales et varieret og nuanceret indblik i flyvning med kampfly, og ikke mindst den farefulde og vigtige opgave at anvende flyet som våbenplatform i krig. Der er ingen tvivl om, at F16 flyet har tjent Danmark godt og har været et utroligt fremsynet valg af kampfly for mange år siden. Ikke mindst har piloterne formået at operere med dette komplekse fly i adskillige kriser og konflikter og har dermed demonstreret, at danske jagerpiloter er veluddannede og i eliten blandt det internationale samfund. Historierne i bogen er betagende og meget retvisende for netop dette specielle miljø. Som tidligere jagerpilot i F16 og chef i Flyvevåbnet har bogen tryllebundet mig og givet mig en indre stolthed over, igennem mange år, at have været en del af denne eksklusive klub. I min optik skal bogen rates med 5 bånd, idet bogen er solid og velskrevet og på troværdig vis skitserer det fulde spektrum af mulige oplevelser blandt F-16 jagerpiloter i Danmark.

Palle Mørkøre, ”KØM”, oberst.

 

Boganmeldelse
Publiceret den 5. mar. 2020
Kommentarer i denne artikel: 0

DEL

Tags

Relaterede artikler

Emner