Log ind

Beretning fra Overbestyrelsen for de danske Skytte- og Gymnastikforeninger. Maj 1922.

#

Beretningen er i Aar af noget større Omfang end sædvanlig, idet den indeholder et Afsnit om den 8. almindelige danske Skytte- og Gymnastikfest, der afholdtes i Fredericia den 7.— 10. Juli 1921, Beretningen er desuden i Aar forsynet med Billeder, paa forreste Side et udmærket Billede af H. M. Kongen, der var Protektor for nævnte Fest, Sergent F. K. Reppien (af 5. Regiment), der blev Mesterskabsskytte, nogle Billeder fra Gymnastikopvisningerne og endelig et Billede af den afgaaede Overbestyrelse. Indhpldet er iøvrigt som sædvanligt, nemlig Beretning om Virksomheden i 1921, Referat af Forhandlingerne paa Repræsentantmødet den 11. April 1922, Regnskabsoversigter og Oversigter over Medlemmerne og disses Deltagelse 1 Øvelserne samt endelig Beretninger fra de enkelte Foreninger.

Der har ogsaa i Aar været Fremgang (omend mindre end foregaaende Aar) paa omtrent alle Omraader. Medlemmernes Antal var i 1921 steget fra 72,827 til 78,208. Stigningen fordeler sig med ca. 4250 paa Udøverne af Gymnastik, kun ca. 450 paa Skytterne og Resten paa bidragydende Medlemmer. Endvidere findes en Tilgang af 2 Foreninger, som, selv om de kun optræder med et ringe Antal Medlemmer, dog er bemærkelsesværdig ved deres fjerne Beliggenhed. Det er nemlig Torshavn Skytteforening og Ivigtut Skytteforening.

T il Sammenligning mellem de 3 nordiske Lande oplyses, at i Danmark er 0,7 pCt., i Norge 2,0 pCt. og i Sverige 2,2 pCt. af Befolkningen Medlemmer i Skytteforeningerne (skal formentlig være S k y t t e r i Skytteforeningerne). 1

Forbindelse hermed kan anføres, at de 21,900 danske Skytter fordeler sig saaledes:

Ca. 5100 under 20 Aar,

Ca. 12100 mellem 20 og 36 Aar og

Ca. 4700 over 36 Aar.

Der er afgivet ca. 3,350,000 bogførte Skud eller 164 i Gennemsnit pr. Skytte, hvilket Tal anføres at være meget stort, idet der i Norge skydes 70 og i Sverige 68 Skud pr. Skytte; naar enkelte Foreninger derfor beklager sig over, at den ringe Deltagelse skyldes, at Ammunitionen er for dyr, kan Overbestyrelsen ikke gaa med hertil. Men mon ikke de ovennævnte Foreninger til dels har Ket i tieres Beklagelse, ihvertfald fremgik det temmelig klart af flere Udtalelser, der faldt paa Repræsentantmødet; det har nemlig alle Dage været Tilfældet i de danske Skytteforeninger, at et forholdsvis ringe Antal Skytter aarlig skyder et meget stort Antal Skud, der ved Beregningen af Gennemsnitstallet influerer stærkt paa det ringe Antal Skud, der bliver skudt af det store Antal Skytter. Der har tidligere her i Tidsskriftet været skrevet om dette Forhold, der er af særlig Interesse for Hæren, idet det navnlig er de yngste Skytter, der som Regel har daarligst Raad til at afholde de med Skydningen forbundne Udgifter, men hvis bedst mulige Skydeuddannelse netop er af stor Betydning for Hæren.

Selvom der aarlig stilles 2G Million Patroner til Raadighed af Hærens Beholdning til den relative billige Pris af 1U Øre pr. Stk., saa repræsenterer dog de 10 Øre for Patronen i Forbindese med de andre Udgifter til Foreningen en Sum, som mangen en ung ubemidlet Mand ser sig ude af Stand til at kunne overkomme. Dette uheldige Forhold staar i nøje Sammenhæng med Fordelingsmaaden af de Midler, der stilles til Raadighed for de danske Skytte- og Gymnastikforeninger, og som for Finansaaret 1920— 21 androg 182 000 Kr., der fordeles saaledes:

Til Anskaffelse af Præmie og Øvelsesgeværer 25,000 Kr.

Til Anskaffelse af Ammunition .................. 56,000 —

Til Gymnastik ............................................ 50,000 —

Til Uddannelse af Delingsførere .................. 40,000 —

Til Fællesudgifter ...................................... 11,000 —

Ser man videre paa Beretningens Fortegnelse over de i 1921 uddannede Lærere (Delingsførere), er 157 uddannet som Ledere af Gymnastik, 13 uddannet som Ledere af Skydning, og 42 uddannet som Ledere af Gymnastik og Skydning.

Ganske vist har et langt større Antal været til Uddannelse (ialt ca. 650), men Forholdet bliver sikkert omtrent det samme, som naar man regner, at de 40,000 til Uddannelse af Delingsførere er fordelt med ca. 32,000 til Gymnastik og ca. 8000 til Skydning, saaledes at Statens T ilskud til Skydning kan sættes til ialt 89,000 Kr. og til Gymnastik ialt til 82,000 Kr. Uden at ville paastaa, at der bevilges for meget til Gymnastik, maa det dog. i Betragtning af, at Skydning er en langt kostbarere Idræt end Gymnastik, synes, at Beløbet til Skydning er forholdsvis lille. Men af endnu større Betydning for Skytterne er den Maade, paa hvilken Beløbet til Ammunition fordeles til de forskellige Foreninger. Ifølge Skyttesagens Natur og Formaal kommer det, saaledes som det ogsaa udtrykkelig blev udtalt fra flere Sider paa Repræsentantmødet, an paa, at faa saa mange som muligt af de unge ind i Skytteforeningerne. Men den Maade, man anvender eller har anvendt til Fordeling af dette Beløb til Ammunition, skulde man ikke synes var særlig formaalstjenlig i saa Henseende.

Tidligere brugte man at fordele Statstilskudet efter An ­ tal bogførte Skud, man i det sidste Par Aar har man brugt kun at fordele den ene Halvdel af Beløbet paa denne Maade, medens den anden fordeles efter Antal Medlemmer, der har deltaget i Skydningen. Mærkelig nok har Staten aldrig stillet nogen Betingelse for, hvorledes Statstilskudet skal anvendes, skønt Staten og derigennem Hæren halen absolut Interesse i. at netop og navnlig de unge, der enten staar for Inkaldelse til Soldat eller nylig er bleven hjemsendt som saadan, faar Del i Statstilskudet.

En af Overbestyrelsens Medlemmer udtalte da ogsaa, at det var en stor Tillid, Lovgivningsmagten viste Foreningerne, ved at den overlod dem at fordele Tilskudet, og at Hensigten utvivlsomt var den, at det skulde bruges til Øvelsesskydning for alle, det kunde aldrig være Meningen, at den Skytte, som skød 500 Skud, skulde have 10 Gange saa meget Tilskud, som den, der skød 50 Skud. Hensigten var, at oplære de unge og vedligeholde Færdigheden hos de ældre, og derfor burde Tilskudet fordeles efter An ­ tal Skytter, der havde skudt et Minimum af Antal Skud. Denne Teori er utvivlsomt rigtig, men den er, saa vidt det vides, aldrig bleven praktiseret. Endnu bedre, skulde man synes, det vilde være om Tilskudet blev fordelt, saaledes som det fra anden Side blev udtalt, efter Antal bogførte Skud mellem et Minimum og et Maksimum. I det Hele taget fremkom der stærkt divergerende Meninger, og det viste sig, at man i de forskellige Foreninger brugte forskellige Beregningsmaader inden for den givne Forskrift, mere eller mindre fordelagtige. For en udenforstaaende er det uforstaaeligt, at man ikke kunde følge en af de ovenfor fremsatte Udtalelser, der dog var begrundede med Skyttesagens Formaal, Hensigten med Statstilskudet og Ønskeligheden af at faa stærkere Tilgang af de unge.

Øvelsesplanen for 1922 viser 3 Skytteklasser a 40 Skud og Skydningen om Sølvmedaillen (Friskytte), som kræver 90 120 Skud. For samtlige Skydninger fordres et mindste Pointsantal. Det skulde derfor synes rimeligt, om man ved Fastsættelsen af Regler for Fordelingen al' Statstilskudet gik ud fra denne Øvelsesplan, saaledes at en Skytte g r a t i s eller saa billigt som muligt fik det Antal Patroner (40), der fordres i en Skytteklasse, naar mindste Pointsantal var opnaaet i hele Klassen altsaa i et Aar som M in imum 40 og som Maksimum 120 Patroner (den der skyder alle 3 Klasser i et Aar), og at han efterfølgende Aar. dog ikke ud over en vis Alder, der ligger ved Værnepligtens Ophør, faar et lignende Antal Patroner gratis eller billigst muligt, naar Skudene var afgivet i en eller flere af Øvel- »sesplanens Skydninger 13 17 (Skydningerne om Solvme- | clailien), og Mi.ndstepointsantal var opnaaet. Endelig kun- .de der være Anledning til at lade Begyndere faa et vist Afital Salonpatroner gratis eller billigst muligt, for at animere til Deltagelse i Salonskydning.

Ved det foranomhandlede Repræsentantmøde tog 2 af Skyttesagens ældste Veteraner Afsked med Overbestyrelsen, nemlig Formanden Minister Klaus Berntsen, der har virket for Sagen i 56 Aar, som Formand for Overbestyrelsen siden 1910, og Oberst S. O. R. Meyer som Næstformand og Formand for Overbestyrelsens Forretningsudvalg siden 1887. Begge har lagt et stort og udmærket Arbejde i denne for Landet og Ungdommen saa betydningsfulde Sag. Mange Gange gik Bølgerne højt, og flere Gange har man staaet over for Forhold, der truede med Sprængning af Skyttesagen, men naar Stridighederne stadig blev bilagt, og Resultatet af Virksomheden stadig gik fremad, skyldes det i Særdeleshed disse to Mænd, deres Forhandlingsdygtighed og deres Evne til at overbevise de urolige Gemytter om, at Sagens Formaal maatte gaa forud for den enkeltes Særinteresser.

Fra Hærens Side skyldes i Særdeleshed Oberst S. O. R. Meyer en Tak, fordi han altid vartog dens Interesse paa en saa udmærket Maade. I Begyndelsen af Oberstens Virksomhed indenfor Skyttesagen blev Skydningerne som bekendt drevet som Sportsskydning, staaende fri, Geværremmen om Armen, fin t Aftræ k o. s. v., altsaa paa en Maade, der var saa godt som uden Betydning for Hæren; men naar man efterhaanden gik over til at drive saavel Skydningen som Gymnastikken efter de samme Principper som Hæren, da skyldes det først og fremmest Oberst S. O. R. Meyers Forstaaelse af Skyttesagens Betydning, Villie til at gennemføre dens Formaal og Kærlighed til Fædreland, Hæren, Ungdom og Idræt. Saavel Minister Klaus Berntsen som Oberst S. O. R. Meyer blev valgte til Æresmedlemmer af De Danske Skytte- og Gymnastikforeninger. Den nye Overbestyrelse konstituerede sig efter Modet saaledes:

Formand: Oberst H. Parkov. Næstformand og Formand for Forretningsudvalget: Overretssagfører L. A. Damm. Skydeudvalg: Landinspektør P. Schouenborg, Direktør J. Schrøder, Kaptajn Eigil Jørgensen. Gymnastikudvalg: Forstander P. Lauridsen, Folketingsmand Stengaard-Kirkegaard, Gaardejer Johs. Jubl.

F. C.