Log ind

Anbefalet sommerlæsning

#

Soldaterhjerte. Tabuer, traumer og fællesskab – ved fronten og hjemme igen, af Emil Arenholt Mosekjær. Gads Forlag. Link

Hvad er det for mekanismer der kæder mennesker sammen i forbindelse med krig? Og hvordan kommer disse til udtryk hos forskellige mennesker, fra forskellige steder i verden? Disse spørgsmål søger forfatteren at få afklaret gennem talrige interviews med mennesker, som hver i sær har oplevet eller oplever krig.

En læge i Waffen-SS-uniform. En biografi om epidemiologen Joachim Mrugowsky (1905-1948), af Hans Hauge. Hovedland. Link

Biografi om den tyske læge og forsker i blandt andet plettyfus. Joachim Mrugowsky blev hængt i 1948 anklaget og dømt for krigsforbrydelser. Først i 2021 i en bog om plettyfus i Det Tredje Rige, dukkede Joachim Mrugowskys navn op igen.

De voksne gjorde jo ikke noget. Bag om Churchill-klubben, af Uffe Westerberg. Hovedland. Link

Aalborg-gruppen Churchill-klubben var en af de første organiserede modstandsgrupper under besættelsen. Mange historier og fortællinger knytter sig til gruppen, der bestod af drenge, og denne bog bidrager til dette. Med baggrund i interviews af mennesker som på en eller anden måde har haft berøring med gruppen, danner rammen om fortællingen

Under fremmede muld. To danskere i canadisk krigstjeneste i Anden Verdenskrig, af Jakob Tøtrup Kjærsgaard og Niels Klingenberg Vistisen. Turbine. Link

Med udgangspunkt i Operation Overlord fortælles her historien om to danskere som gjorde tjeneste i den canadiske hær under Anden Verdenskrig. De to danskere deltog således i kampene i Normandiet efter invasionen i 1944, og fortællingen bringer læseren hele vejen frem til slutningen af krigen.

De mindst onde. Vestens fald i Afghanistan, af Nagieb Khaja. Peoples Press. Link

I fortsættelse af tilbagetrækningen fra Afghanistan og Talibans tilbagekomst i landet, fortælles her i en ny-reviderede tredje version af forfatterens bog Historien der ikke bliver fortalt fra 2013.

Berlins fald 1945, af Frank Bøgh. Gads Forlag. Link

I krigens sidste dage kæmpede frivillige danskere i det tyske Division Nordland i Berlin, foruden andre danskere som også opholdt sig i byen. Bogen inddrager øjenvidneberetninger fra disse folk.

Dømt i 1946, af Henning N. Larsen. Forlaget Underskoven. Link

Bredden af domme der blev afsagt mod danskere, som blev dømt skyldige som landssvigere var enorm. Denne bog – som er bind 2 – behandler disse domme.

De træer, de drypper endnu. 1864 i dansk politik, af Jens Lei Wendel-Hansen. Gads Forlag. Link

Den politiske erindringshistorie som 1864 affødte og som efter forfatterens opfattelse, lever i allerbedste velgående, er temaet for denne bog.

Angrebet. Ruslands krig mod Ukraine og dens følger for verden, af Serhii Plokhy. Gutkind. Link

Den lange optakt til Ruslands invasion af Ukraine søges beskrevet i denne bog, af Harvard-historikeren Serhii Plokhy.

Artikel
Publiceret den 30. jun. 2023
Kommentarer i denne artikel: 0

DEL

Tags

Relaterede artikler

Emner