Nye bøger, første kvartal 2023
Kugleregn. Skudt i Ukraine, af Emil Filteborg og Stefan Weichert. Peoples Press. Link
En dramatisk historie om to journalister fra Ekstra Bladet der bliver beskudt under deres tur i Ukraine. De har til formål at rapportere hjem om situationen i Ukraine og bogen samler således op på journalisternes rejse til netop Ukraine samt mange andre rejser rundt i Østeuropa.
…
ZOV. En russisk soldats dagbog fra Putins krig i Ukraine, af Pavel Filatjev. Gads Forlag. Link
Krigen i Ukraine er så småt ved at ramme boghylderne, og her bringer Gad en dagbog fra en russisk soldat og hans oplevelser fra sit lands specialoperation i Ukraine.
…
Holocaust. Fortalt gennem steder og genstande, Anders Otte Stensager. Gads Forlag. Link
Gennem 25 forskellige genstande som alle relaterer sig til Holocaust fortælles her historien om forbrydelsen. Det er ikke kun ting der inddrages – der er også tale om steder og dokumenter.
…
Informationskrig. Påvirkning og propaganda i moderne krigsførelse, af Jeanette Serritzlev. Samfundslitteratur. Link
Forsvarsakademiets Jeanette Serritzlev bidrager med sin bog til emnet om påvirkningskampagner, propaganda, desinformation og hvorledes informationer generelt er med til at tegne nutiden og fremtidens kamppladser.
…
Nederlag og triumf, af Karsten Skjold Petersen. Gads Forlag. Link
Som en opfølger til Skjold Petersens tidligere værk Det ulykkelige slag. Helsingborg 1710 (Gad, 2017) fortælles her historien om tiden derefter. Om slaget ved Gadebusch i 1712 og om Magnus Stenbocks overgivelse til de danske styrker i Slesvig.
…
I skyggen af Rusland, af Vibe Termansen. Gads Forlag. Link
Bogen fortæller om Ruslands historiske forhold til Europa og hvorledes Rusland siden Første Verdenskrig har søgt at udvide sit imperium vestpå.
…
Mellem frygt og håb. Den Kolde Krig – en ny global historie 1961-1977, af Poul Villaume. Gads Forlag. Link
Her er anden del af historien om Den Kolde Krig. Den blev indledt med bindet Frygtens logik (Gad, 2020) som fremstillede perioden fra 1917 til 1961. Nærværende fortæller således historien fra 1961 og frem til slutningen af 1970’erne.
…
Ukraine 24.02. Den nye verdensorden, af Jens Worning. Forlaget Klim. Link
Som titlen antyder bringer forfatteren her sin version af den nye verdensorden, hvori det nye realpolitiske spil skal udspilles.
…
Undervejs i blodets land. En ukrainsk krønike, af Per Nyholm. Forlaget Valdemar. Link
Forfatteren bringer i denne bog sine observationer og oplevelser under sine rejser til og i Ukraine. Fotografen Jan Grarup står for billedsiden.
…
Ruslands tusmørkeår. Fra Sovjetunionens fald til Putin og krigen i Ukraine, af Poul Funder Larsen. Gyldendal Link
Her præsenteres en ny Ruslands-historie, som tager udgangspunkt i landets udvikling fra 1990 og frem til i dag. I bogen belyses mange facetter af landets nyere historie.
…
Putins krig. Rusland mellem styrke og svaghed, af Flemming Splidsboel og Niels Bo Poulsen. Gyldendal. Link
Bøger om Rusland udkommer i øjeblikket i stort omfang, og her er en bog om Putins ageren og personlighed afspejlet i samtidig russisk politik og samfund.
…
I krig under Sydkorset. Skandinaver i den Sydafrikanske Krig, af Peter Agerbo Jensen. Turbine. Link
Under Boerkrigen i slutningen af 1800-tallet deltog flere skandinaver på boernes side. De var udvandret fra Skandinavien og søgte guld-lykken i Sydafrika. En kærkommen titel om et sjældent belyst emne i dansk sammenhæng.
…
Kelvins krig, af Anders Lindemann. Lindhardt og Ringhof. Link
Kelvin Lindemann var mediestjerne, forfatter, modstandsmand og meget andet. I denne bog fortæller barnebarnet om sin morfars farverige og ikke mindst farlige liv.
…
Hitlers dødsgrupper. Holocaust før gaskamrene, af Simon Schultz van Engeland. Grønningen 1. Link
Før Nazityskland industrialiserede sit massemord på ikke-ariske, udførte tyskerne mordene med krudt og kugler. En noget omkostningstung affære, når nu man havde besluttet sig for at slå så mange uønskede mennesker ihjel som overhovedet muligt. Bogen beskriver den indledende fase af holocaust, som forventeligt bliver fulgt op af et bind 2.
…
Krigszone. En insider beretning om Iraks mulige vej til demokrati 2003-2005, af Torben Gettermann. Gyldendal. Link
Irakkrigen fra 2003 er på flere måder kontroversiel. For hvad var det egentlige sigte med invasionen? Og hvordan agerede de amerikanske allierede på konflikten? Og ikke mindst: Hvordan agtede man at forlade landet, når krigen var vunder? Disse spørgsmål kredser denne bog om, skrevet af den danske diplomat Torben Gettermann.
…
Hvordan vesten bragte krigen til Ukraine…og hvorledes USA og NATO har ført verden ud på kanten af en atom-katastrofe, af Benjamin Abelow. Oversat af Jens Kristian Bech Pedersen. Hovedland. Link
I strømmen af bøger om Ukraine, bringes her den oversatte bog af Benjamin Abelow. Ifølge forlaget søger Abelow at beskrive hvorledes vestlige politikere, pressen med flere, alle som én deler den samme opfattelse af krigen. Bogen er forsynet med et forord af Marie Krarup.
…
Danske perspektiver på Kina. I stormagtsrivaliseringens æra, af Andreas Bøje Forsby og Bertel Heurlin. DJØF Forlag. Link
En samling forskningsbaseret essays i form af en antologi om en af verdens stormagter, udkommer her fra DJØF forlag, under redaktion af to eksperter fra DIIS og KU.
…
Verdens magter. USA – Kina – Japan – Tyskland – Indien - Brasilien - Rusland, af Niels Bjerre-Poulsen, Camilla Tenna Nørup Sørensen, Lykke Friis m.fl. Ræson Medier. Link
Den nyligt opdaterede udgave af Verdens magter foreligger her i sin 2023-version. Ræson har udgivet denne bog siden 2014 og indeholder vurderinger fra nogle af landets fremmeste forskere og kendere på de omtalte lande.