Log ind

Anatomy of a soldier

#

Titel: Anatomy of a Soldier.

Forfatter: Harry Parker

Forlag: Faber & Faber, Bloomsbury House, London

Sider: 314 

Pris: £ 14,99

Diverse: Udkom 2016

Anmelder: Steen Bornholdt Andersen, Institut for Militærhistorie, -kulturforståelse og Krigsteori, Forsvarsakademiet.

Rating: 5 ud af 5.

 

18 juli 2009 førte den 25-årige Harry Parker, dengang kaptajn i det britiske infanteriregiment ’The Rifles’, sine 50 infanterister tilbage til deres patruljebase efter en afsiddet nat-patrulje i Nad-E-Ali distriktet i det centrale Helmand. I et senere interview fortalte Harry Parker selv: It was only my arrogance as a soldier to walk across that field, because it was this close to camp, and  I thought, right, I’ll take a risk here rather than minesweeping it.

Han har stadig ikke fuld klarhed over, hvad der egentlig skete, men hans mandskab fik alarmeret kompagniets patruljebase og fik tilkaldt en helikopter, der fragtede Harry Parker til Camp Bastion og det ventende operationsbord. Harry Parker mistede venstre ben og sin ene lillefinger ved detonationen, og senere måtte også det højre ben amputeres. Forståeligt ændredes Harry Parkers liv fuldstændigt. I starten var det som fyldte meget alt det, som han ikke længere kunne og det som han havde mistet, men gradvist ændredes hans attitude til livet og han fandt ud af, at tegning og skriveri var effektive midler i helbredelsesprocessen.

Det er der kommet en bog ud af – ikke en erindringsbog eller en selvhjælpsbog og slet ikke en bog, der fortæller, hvordan man i virkeligheden burde have gjort i Afghanistan. Det er blevet en roman, hvor de elementer forfatteren ikke selv kender i detaljer fra sit eget liv spiller hovedrollen.

Bogens centrale skikkelse er den fiktive kaptajn Tom Barnes, som i lighed med forfatteren, træffer et forkert valg, fører sit mandskab gennem en mark, hvor Tom Barnes træder på en improviseret sprængladning lavet på gødning. Romanen - og dermed Tom Barnes fortælling om detonationen og om det, der lå forud og som fulgte - består af 45 korte og intensive kapitler. Forfatteren har helt bevidst tilstræbt korte og intensive forløb – som brikker i et puslespil. Harry Parker opfordrer ligefrem læserne til at læse kapitlerne i den orden, som de nu en gang selv har lyst til, for netop sådan var det for ham at blive ramt af eksplosionen: Et kaotisk puslespil.

De fleste romaner lader enten karaktererne selv tale eller lader en alvidende fortæller overskue hele forløbet, men i stedet lader Harry Parker i Anatomy of a Soldier 45 fysiske genstande spille hver deres rolle i fortællingen. En genstand til hvert kapitel. Nogle tilhører Tom Barnes. Nogle tilhører de mennesker, der anbringer ladningen i jorden. Andre hører til hospitalet. Det er Tom Barnes tourniquet, der starter historien, men også Barnes´ hjelm, støvler, patronen i kammeret, og den cykel, der transporterer ladningen er med. Alle disse fragmenter tegner gradvist et mere og mere klart billede af, hvad der egentlig skete. Det eneste som mangler i denne inciterende og uhyre realistiske fortælling er den lugt og følelse af støv, som alle, der har været i Afghanistan, kender.

Parkers bog fik en blandet kritik, da den udkom i England i 2016. De klassiske litteraturanmeldere fandt mangler i de litterære kvaliteter, men der var bred enighed om, at romanens virkemidler faktisk fungerede.

Medlemmerne og læserne af Krigsvidenskab.dk vil finde en professionel soldats fortælling om en traumatisk oplevelse, men også et indblik i føring på taktisk niveau og et interessant holistisk blik ind i den militære verden om, hvordan vi tackler tilskadekomne både som individ og som en del af et system.

Alle i uniform bør overveje at læse denne næsten skræmmende realistiske bog.