Den Røde Baron 2. Tordenskyller af blod

Titel: Den Røde Baron 2. Tordenskyller af blod
Forfattere: Pierre Veys og Carlos Puerta
Forlag: Cobolt
Diverse: 48 sider; Pris: 198 kr. 
Anmelder: Simon Papousek
 

Dette er anden del i den fiktive trilogi om Manfred von Richthofen – Den Røde Baron – og hans oplevelser under 1. Verdenskrig. Læseren forlod således Den Røde Baron i første del i luften over en fransk by hvor han udkæmpede en dogfight mod et fransk fly.1 Ikke overraskende overlever Den Røde Baron luftduellen og handlingen peger mere og mere i retning af, at det foreliggende og kommende bind kommer til at foregå over skyttegravene på Vestfronten.

Den meget flotte stil fra første del bliver ført videre i andet bind med scener fra et fransk fremstød mod en tysk skyttegravsstilling i Champagne, alt imens baronen flyver i nogenlunde sikkerhed hen over myrderierne.

I andet bind får vi også lidt mere at vide om baronen. Blandt andet hans oplevelser med en gruppe russiske ulahner på Østfronten i begyndelsen af krigen. Desuden præsenteres hans innovative ideer og tanker omkring bevæbningen af sin flyvemaskine – et fikst greb der fortæller om den hastige og til tider impulsive udvikling, som jagerflyene måtte undergå efterhånden som krigen skred frem, hvor flyvemaskinen udviklede sig fra at udføre rekognosceringstogter, til et mere kompliceret våbensystem.

Ud over den meget flotte streg som med nærmest fotografisk præcision levendegør fortællingen, så er der en sær stille og nærmest melankolsk stemning igennem historien. Taleboblerne fylder ikke ret meget, for billederne taler sit eget klare sprog. Det er også værd at bemærke, at Den Røde Barons modstandere (med undtagelse af andre tyskere, med hvem han i dette bind blandt andet udkæmper en voldsom boksekamp med) alle optræder som skikkelser. Således kan man næsten ikke ane ansigterne på de franske poilus der stormer henover slagmarken, piloterne der er gemt bag briller og hjelm og de mørkelagte russiske uhlanere. Det er meget effektfuldt og er med til at gøre denne titel til et solidt værk af høj klasse.

Forlaget Cobolt har bebudet, at tredje og sidste bind i serien er på vej, og at alle tre bind kan købes samlet i en indbydende kassette.

 

Del: