Cyber War – The Next Threat To National Security And What To Do About It!

Af Richard A. Clarke & Robert K. Knake. Udgivet den 10. april 2012 på forlaget Harpercollins.

Hvad er Cyberspace? Hvad består internettet egentligt af? Er der en militær dimension af Cyberspace eller er Cyber War ren science fiction? Hvad er defensiv og offensiv Cyber War? Er det moderne samfunds vitale infrastruktur tilstrækkeligt beskyttet mod elektronisk manipulation fra kriminelle eller fremmede magter? Eksisterer ordet ”Cyber Strategy” som begreb – og kan der drages paralleller til amerikansk ”Nuclear Strategy”?

Ovenstående spørgsmål og mange flere bliver besvaret i bogen: ”Cyber War – The Next Threat To National Security And What To Do About It! ” af Richard A. Clarke og Robert K. Knarke (2010, Harper-Collins Publishers, New York, USA). Bogen indeholder desuden også forfatternes forslag til, hvad der skal gøres for at adressere alle disse spørgsmål.

Bogen er yderst velskreven og de tekniske termer er holdt på et niveau, hvor man ikke behøver at være uddannet ingeniør for at forstå de komplekse sammenhænge, der udgør rygraden i nutidens elektroniske infrastruktur. Forfatterne formår at tydeligøre en lang række potentielle svagheder og trusler i Cyberspace – trusler, der får det til at løbe koldt ned af ryggen på læseren. Bogen indeholder en lang række eksempler på, hvorledes forskellige nationer offensivt har benyttet Cyberspace til at opnå politiske eller militære mål. Der gives adskillige eksempler på, hvorledes hackeres handlinger har formået at påvirke hele nationer. Bogen giver også flere eksempler på, hvordan udenlandske regeringer har tvunget store kommercielle virksomheder til at give dem uhindret adgang til kritisk software samt hvordan udenlandske regeringer har installeret software i produkter, der giver dem mulighed for at ødelægge software og hardware på et senere tidspunkt. 

Kombinationen af forfatternes store faglige indsigt og især Richard A. Clarkes sikkerhedspolitiske baggrund, binder på glimrende vis bogens forskellige temaer sammen, herunder koblingen mellem den strategiske betydning og den operative og taktisk effekt.

Bogen henvender sig til folk med interesse for både strategisk sikkerhedstænkning og moderne krigsførelse, bl.a. er bogen obligatorisk læsning på det amerikanske flyvevåbens stabskursus. Bogen henvender sig dog også til folk, der ønsker at vide mere om, hvordan det er teknologisk muligt at gøre nogle af de ting, som whistlebloweren Edward Snowden for nyligt har hævdet, at USA rutinemæssigt gør mod venner og fjender.

Læsere med interesse for amerikansk sikkerhedspolitik vil formodentligt straks genkende navnet Richard A. Clarke. Clarke har bl.a. siddet i det amerikanske sikkerhedsråd som seniorrådgiver indenfor Counter-terrorisme området og blev senere blev udpeget som særlig Cybersecurity rådgiver for Præsident Bush. Richard Clarkes store indsigt i Cyber-området blev senest understreget, da Præsident Obama udpegede ham til at indgå i det fem mand store panel, der sidste år skulle gennemgå NSA Cyber-virksomhed i kølvandet på Snowdons læk af fortrolige dokumenter og som netop har udgivet deres rapport.

Ønsker man kun at læse én bog om Cyberspace og udfordringerne, der er forbundet hermed, så er dette bogen. Den demonstrerer tydeligt, at Cyber Warfare ikke bare er science fiction, men at det allerede benyttes flittigt af både venner og fjender. Bogen giver en del stof til eftertanke, ikke mindst i forhold til en række særdeles aktuelle emner, f.eks., at det kinesiske it- og teleselskab Huawei's drift af Danmarks største mobilnetværk for TDC.

Del:Der er i øjeblikket ingen kommende arrangementer.

Næste arrangement er under udarbejdelse, og vil blive lagt op hurtigst muligt.