Besættelsen i billeder

 

Anmeldt af Simon Papousek

Besættelsen i billeder, Forfatter: Thomas Harder, Lindhardt & Ringhof, 2015, 445 sider, 499,95 (i flg. forlagets hjemmeside)

Foto: Saxo.com

I de runde år for Besættelsen og Befrielsen udkommer der som forventeligt en stribe bøger om emnet. Forlagene har allerede (gen-)udgivet visse titler, og det er altid interessant at se hvad nyt der i øvrigt kommer om emnet. Denne bog er en af de nye af slagsen.

Billederne stammer fra både danske og udenlandske arkiver, og giver et bredt perspektiv på hele perioden.

Bogen er i et stort format (køkkenvægten viste mere end 3 kilo, og opslået strækker den sig over en halv meter), hvilket bidrager til, at billedernes kvalitet og skarphed kommer til sin ret. Enkelte af billederne er rystede og slørede,  men hovedparten er skarpe. Enkelte er i farver, størstedelen er i sort/hvid.

Der er ind i mellem genkendelige billeder – for eksempel den kolde skulder, som Stauning (tilsyneladende) viser den forbipasserende tyske officer – men de kommer fint til sin ret i denne bog. Det ville også være mærkværdigt at undlade de legendariske motiver i sådant værk. Hensigten med bogen er blandt andet at styrke interessen for perioden, og den visuelle generation der er vant til glimt, får meget forærende her. Teksten til billederne er informative og der er en manchet til hvert afsnit, der kort fortæller om hvor læseren er kommet til i forløbet af besættelsen og krigen i øvrigt, og hvad det kommende kapitel kommer til at handle om. Og det er værd at nævne, at det også omfatter Færøerne, Island og Grønland. Danske frivillige på begge sider samt søfolkene i allieret tjeneste er der også blevet plads til.

Det er ikke kun dramatiske billeder af soldater, modstandsfolk og optøjer der præger denne fremstilling. Der er også blevet plads til billeder af hvordan hverdagen så ud for besættelsens mennesker. Her er afbilledet cafébesøg, innovative alternativer til motortransport, scenekunst, gadeliv, politik, plakatkunst og meget andet, der tilsammen giver et rigtig godt indtryk af perioden. 

Bogens sidste afsnit helliger sig eftertiden. Udover et kort rids over historiografien, er der et par sider med åbningen af Frihedsmuseet og mindeparkerne. Som bekendt skal Frihedsmuseet (gen-)etableres i en ny form og formentligt, med nyt indhold. Dermed kan det siges at perioden får nyt liv, med nye øjne, forskere, historikere og andre interesseret, der skal tage stilling til den fremtidige erindringskultur om tiden.

Denne bog styrker det blege, læsende folks tynde arme og manglende muskuløse brystkasse. Den anbefales hermed på det varmeste, og bør læses på kaffebordet eller lignende anordning. Det er afgjort en bog man kan vende tilbage til, og med fornøjelse bladre igennem igen.

Del: