Berlin 1936. Seksten dage i august

Af Oliver Hilmes
Anmelder: Simon Papousek

Ønsker man et indtryk af tiden, indsigt i ånds- og kulturlivet og i hvorledes sportsbegivenheder kan bruges til propaganda, bør man kaste sig over Berlin 1936.  

Kristeligt Dagblads Forlag, 327 sider; Illustreret; Pris: 250,- kr. 

Anmeldelse

Umiddelbart er OL-historie ikke et tema for Det Krigsvidenskabelige Selskab, men med sportsbegivenheders til tider politiske undertoner, kan det gå hen og blive relevant for selskabets læsere og medlemmer. Navnlig hvis man ønsker at se på hvordan regimer udnytter sportsbegivenheder i propagandaøjemed, uanset om det er gennem sportsudøveren eller værtslandet.

De Olympiske Sommer- og Vinterlege har flere gange dannet baggrund for politiske budskaber og ambitioner. OL afholdes som bekendt op til fem gange pr årti, og bladres OL-historien igennem, er det slående, at der så at sige i hvert årti netop optræder begivenheder, der er politisk motiveret. Billedet er præget af udelukkelse af lande på grund af deres tidligere eller nuværende krigsdeltagelse, aktuelle politiske initiativer eller deciderede aktioner. Hvem husker ikke hilsenen til Black Power i 1968, Sorte Septembers terroraktion i 1972, USA's boykot af legene i Moskva 1980 og Sovjets gengældelse fire år senere i Los Angeles1

Berlin 1936 fortæller om de seksten dage hvor Sommer OL blev afholdt, og de velkendte begivenheder som Leni Riefenstahls filmprojekt Olympia, Goebbels storsatsning med propagandistiske virkemidler, tvangsforflyttelser af familier med jødisk eller sigøjner baggrunde og naturligvis Jesse Owens, der satte spørgsmålstegn ved nazisternes raceideologi, er alle med. Men disse er ikke de bærende elementer i fortællingen. Det er først og fremmest en nøgtern gennemgang af de seksten dage, som er fordelt i bogens kapitler. Hvert kapitel starter således med en vejrmelding, dernæst abrupte politirapporter og legenes højdepunkter den pågældende dag som bagtæppe, mens storbystemningen og café- og nattelivet toner frem.

Bogen er holdt i et intenst sprog, der betyder, at man som læser oplever sig som en del af legene. Læsningen bliver ikke mindre intens, når man ved, at Den Spanske Borgerkrig så småt er gået i gang, og at verdenskrigen venter lige om hjørnet.

For den kulturhistorisk interesserede er der mange gode ting at hente, med kunstmalere, musikere og forfattere som protagonister. Er det derimod det politiske spil man er ude efter, er der ligeledes mindeværdige passager. For eksempel er det interessant hvor lidt interesse topnazisterne udviser for legene, eller ved Hilmes’ forrygende beskrivelse af Hermann Göring, der jo som bekendt betragtede sig selv som renæssancemenneske – intet mindre. Dette er virkelig morsomt og komisk. Men hvorvidt det er Hilmes’ eget budskab eller om der hersker en tysk konsensus om det latterlige og smagløse ved visse sider af nazismen (her: Göring), er vanskeligt at sige. Lignende afstandtagen genkendes hos Guido Knopp i hans bøger Hitlers hjælpere (2000), Hitlers krigere (2001) og Hitlers børn (2002). Til trods for det komiske element, virker det dog en smule overflødigt og irrelevant, at forfatterne behøver at nævne det.   

Hvorvidt bogen har nogen militærvidenskabelig værdi kan diskuteres. Det er først og fremmest et øjebliksbillede af Berlin på tærsklen til krig. Den der ønsker indsigt i åndslivet og kulturlivet og på den måde danne sig et indtryk af tiden, eller som beskæftiger sig med propaganda og hvorledes sportsbegivenheder kan bruges til dette, bør kaste sig over Berlin 1936

Det er en flot komponeret bog og det er medrivende læsning. Oversættelsen er elegant og Kristeligt Dagblads Forlag skal have ros for formatet med den indbydende forside.

Oliver Hilmes (f. 1971) har skrevet flere biografier om tyske kulturpersonligheder – primært indenfor musik. Berlin 1936 er hans første bog på dansk. 

 

Noter
1For en mere udførlig liste: http://www.historyonthenet.com/olympics/olympics_timeline.htm Lokaliseret den 19.9.2016)


 

 

Del: