Absolutely American. Four Years at West Point

David Lipsky, Absolutely American. Four Years at West Point. NewYork: Houghton Mifflin Company, 2003, 317 sider, $ 25,00

Den sidste bog jeg læste om det berømte amerikanske militærakademi, West Point, var Rick Atkinsons fremragende The Long Gray Line. Nu er der udkommet en ny bog om West Point. Det er imidlertid en helt anden bog end den først omtalte. Journalist David Lipsky fra ungdomsmagasinet Rolling Stones fik til opgave at skrive en artikel om skolen. Dette forløb indledningsvist ikke uden problemer, og Lipsky var ved at opgive forehavendet på baggrund af en fjendsk holdning mellem journalist og de ansvarlige officerer ved skolen. Man kom dog til en overensstemmelse, og det endte med, at Lipsky tilbragte fire år ved skolen, hvor han fulgte et hold kadetter gennem uddannelsesforløbet. Det er der kommet en noget anderledes bog ud af. Den appellerer sikkert til ungdommen med sit friskfyragtige, ungdommelige sprog – mange amerikanske slangudtryk – og skrevet på en meget journalistagtig (BT/Ekstrabladet - boulevardpressestil) måde. Ind imellem må jeg indrømme, at den har været lige så svær at læse som en seriøs fagbog på grund af mange slangudtryk; såvel militære som ungdommelige, som jeg simpelthen slet ikke forstod. Til gengæld er bogens styrke, at forfatteren lever sig helhjertet ind i kadetternes situation på godt og ondt; såvel den dygtige som den mindre dygtige kadet får spalteplads. Forfatternes giver et hudløst ærligt og forstående billede af ungdommen på West Point, hvor problemer som stoffer, druk og andre problemer ikke forties. Man fornemmer, at forfatteren efterhånden i forløbet kommer til at respekterer kadetterne og deres motiver for at blive officerer. Lipsky ser de unge som et spejlbillede af det omgivende samfund, og han oplever dem i en periode, hvor deres indsats bliver mere aktuel end nogen sinde i lyset af 11. september 2001.

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg hellere havde læst en mere seriøs bog om emnet, men til gengæld kommer Lipsky ind på sider, som et seriøst værk næppe kunne have dækket. Dette er nok den mest aktuelle bog om West Point, som det p.t. er til at opdrive. For officerer, der beskæftiger sig med kadetter og elever på skole er den tankevækkende, og man vil sikkert finde, at amerikanske kadetter har mange problemer og holdninger, der ligner dem, som man kan finde på Frederiksberg Slot eller andre danske officersskoler. Hvis man vil holde sig opdateret om, hvad unge kommende officerer tænker i dag, er der næppe nogen vej udenom Lipskys bog.

PDF med originaludgaven af Militært Tidskrift hvor denne artikel er fra:

militaert_tidsskrift_133.aargang_nr.2_2004.pdf

Del: