”Franco. Den store bedrager”

Anmeldt af Brigadegeneral Michael Clemmesen

”Franco. Den store bedrager” af Paul Preston. Udgivet af Gyldendal den 23. maj 2012. Oversat af Svend Rybner. 328 sider illustreret. Pris kr. 299,95 (vejledende).

 
 

Foto: Saxo.com

Forfatteren afskyer sit emne, og det gør læseren også, hvis hun eller han er vedholdende nok til ikke at blive afsporet af forfatterens helt urimeligt store antal gentagelser af, at Franco var en middelmådig, men snu og vedholdende person, der ukritisk lod sig overbevise af lobhudleres spin om hans storhed. 

Teksten er alt for mange steder skæmmet af upræcist sprog. Uanset, hvad der har stået på engelsk, er det ikke en af oversætterens større præstationer.

Bogen er uanalytisk og ensidig i sin korte behandling af Borgerkrigen, nok på grund af forfatterens væmmelse. Eneste fortjeneste er, at den beskriver både undertrykkelsen efter sejren i Borgerkrigen og de midler, et autoritært regime har til rådighed for at holde sig ved magten, specielt når befolkningens krigstræthed udelukker oprør. Niccolò Machiavelli gør det både bedre og mere tankevækkende i ”Fyrsten”.

PDF med originaludgaven af Militært Tidskrift hvor denne artikel er fra:

mt.02.2012.aug_.pdf

 
 

Del: