”Danskeren der ville dræbe Hitler. En biografi om Jens Peter Jessen”

Anmeldt af Poul Grooss

”Danskeren der ville dræbe Hitler. En biografi om Jens Peter Jessen” af Søren Flott. Udgivet af Gyldendal den 31. oktober 2012. 237 sider. Pris kr. 299,95 (vejledende).

Foto: Saxo.com

Forfatteren er journalist, og han har fået kendskab til en usædvanlig skæbne, som han har beskrevet. Der er en række tilgængelige facts, og så har han ved hjælp af kendskab til Tysklands nyere historie flettet denne personlige skæbne ind i attentatet mod Hitler den 20. juli 1944. Ud af det er der kommet en spændende historie, som ikke har været fortalt før. Selvfølgelig rummer den enkelte passager eller detaljer, som ikke kan dokumenteres, men hele historien er sand.

Hovedpersonen er Jens Peter Jessen, som stammede fra en tysksindet familie lige nord for den nuværende dansk-tyske grænse. Her har slægten i generationer haft en gård, og med grænsereguleringen i 1920 kom gården til at ligge i Danmark. Jessen blev født i 1895 og meldte sig i 1914 til tyske krigstjeneste. Han blev såret nogle gange og fik efter krigen en uddannelse som økonom ved universitetet i Kiel. Han bliver på et ret tidligt tidspunkt grebet af nazismen, men finder i løbet af 1930’erne ud af, at Tyskland er slået ind på en farlig vej. Han konstaterer også – inden ret mange andre er nået til denne konklusion – at det nok bliver nødvendigt at dræbe Hitler ”for at komme videre”. Han er nu blevet professor og bevæger sig i de højeste kredse i Berlin og kommer hermed i kontakt med en del af den tyske hærs elite. Hermed får læseren præsenteret en række relevante problemstillinger fra krigstidens Tyskland:

  • - Må en officer bryde sin faneed til Hitler?
  • - Kan man være bekendt at myrde nogen uden rettergang? 
  • - Er det et demokratisk samfund, som de konservative officerer i plottet vil indføre?

Jessens omgangskreds udfører nogle attentatforsøg, men Hitler har en besynderlig evne til at slippe godt fra dem. Hermed bringes læseren nærmere og nærmere mod von Stauffenbergs attentat den 20. juli 1944. De sammensvornes indsats begynder godt nok, men da der indløber modstridende oplysninger om Hitlers overlevelse, bryder modstanden i Berlin sammen, og de sammensvorne arresteres en efter en. Jessen klarer sig i et godt stykke tid, men indhentes i efteråret 1944 af Gestapos lange arm. Han bliver hængt i Berlin den 30. november 1944.

Det er en ganske spændende og velskrevet bog, men titlen er en anelse misvisende, da Jessen ikke er ret dansk, selv om den fædrene gård ved Tinglev kom til at ligge på dansk grund fra 1920. Bogen giver en god beskrivelse af Tysklands historie og baggrunden for modstanden mod Hitler. Den kommer blandt andet ind på kravene til en stærk tysk leder, hvis man ikke skal have demokrati. Det kunne være fornuft, retfærdighed og respekt, men i stedet bliver bogens personer vidner til en ny, stærk mand, som tørster efter magt for magtens egen skyld, som benytter sig af opportunisme i stedet for videnskabelighed og udviser foragt for det enkelte menneske i samfundet.

Bogen er forsynet med en kort beskrivelse af nøglepersonerne og deres skæbne, et register samt en kildefortegnelse.

 
 
 

Del: