”1864 i billeder”

Anmeldt af Poul Grooss

”1864 i billeder” af Tom Buk-Swienty. Udgivet af Gyldendal den 18. april 2012. 268 sider illustreret. Pris kr. 399,95 (vejledende).

 
 

Foto: Saxo.com

Forfatteren beskriver kortfattet baggrunden for begge de slesvigske krige, og han beskriver de vigtigste politiske aktører. Det er forstemmende at se den stejle og kompromisløse danske politik op til begge krige sammenholdt med den totalt manglende krigsforberedelse.

Bogen kommer vidt omkring. Der er beskrivelser af de mange såredes forhold, herunder gennemførelse af amputationer. Det er formentlig den første krig, hvor Røde Kors sender en observatør til begge sider. På den danske side var det observatøren Charles van de Velde, som ikke var til den store hjælp på lazaretterne, for han besvimede hver gang, han så blod. Der bliver udført et tysk bombardement af Sønderborg, som beskrives med fotografier af ødelæggelserne. Man følger byggeriet af skanserne på Dybbøl. Forfatteren dykker også ned i enkelthistorier, hvor han via breve skildrer soldaternes skæbne, enkerne med de små børn etc. Efter Dybbøl beskriver han krigens eneste ”lyspunkt”, slaget ved Helgoland, men det var ikke nok til at ændre Danmarks forhandlingsposition, og de efterfølgende forhandlinger i London brød sammen i slutningen af juni. Danmark havde forpasset en chance for at få en grænse omkring den nuværende. Hermed fortsatte tyskerne krigen mod Als, mens hele Jylland var besat, og i oktober måtte Danmark afstå hele Slesvig-Holsten. Danmark mistede en trediedel af sit areal og næsten halvdelen af sine indbyggere på grund af en stiv og urealistisk udenrigspolitik, hvor det til gengæld ikke skortede på tillid til egne militære evner. Den daværende statsminister (konseilspræsident) var i spidsen for en regering på i alt syv personer. Han blev, betegnende nok, i folkemunde kaldt for ”millionen”. Han var nemlig en ener omgivet af seks nuller! Hans politiske modstander, Otto von Bismarck, brugte denne krig til at cementere sin egen position og indlede Preussens dominans i europæisk politik. Han var forberedt og vidste, hvad han ville.

Bogen er forsynet med mange illustrationer, og den ledsagende tekst understøtter på fortræffelig vis kort, malerier, tegninger og fotografier.

PDF med originaludgaven af Militært Tidskrift hvor denne artikel er fra:

mt.02.2012.aug_.pdf

 
 

Del: